Direct naar artikelinhoud

Onbemande vliegtuigjes maken veel meer burgerdoden dan VS toegeven

De geheime CIA-aanvallen in Pakistan met onbemande vliegtuigen veroorzaken veel meer burgerdoden dan de VS toegeven. De droneacties traumatiseren en terroriseren constant de bevolking. Ook is het twijfelachtig of ze de VS na 9/11 veel veiliger hebben gemaakt.

Tot deze conclusies komen de Amerikaanse universiteiten Stanford en New York University in een negen maanden lang onderzoek naar de bijna wekelijkse aanvallen. Volgens de rechtenfaculteiten van beide universiteiten, die twee onderzoeken deden in Pakistan en 130 slachtoffers en ooggetuigen spraken, zijn de CIA-acties vernietigend en werken ze averechts.

De conclusies staan haaks op het betoog van de regering-Obama dat de Predator- en Reaperacties met 'chirurgische precisie' worden uitgevoerd. Volgens Obama's antiterreurdeskundige, John Brennan, worden in een 'zeldzaam aantal gevallen burgers per ongeluk gedood of gewond'. Sinds president Bush in 2004 met deze omstreden 'executie vanuit de lucht' begon van Al Qaida- en talibanleiders in Pakistan, hebben de VS nooit cijfers over burgerdoden bekend gemaakt.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers is er 'aanzienlijk bewijs' voor het grote aantal burgerslachtoffers. Op basis van het eigen onderzoek in Pakistan worden recente cijfers van de Engelse journalistieke onderzoeksgroep TBJ door beide universiteiten geloofwaardig genoemd.

Dit bureau heeft berekend dat er sinds 2004 tussen de 2.562 en 3.325 doden in de tribale gebieden zijn gevallen bij de bombardementen. Van hen zouden 474 tot 881 burger zijn, onder wie 176 kinderen.

Het leven van de bevolking in Noord- en Zuid-Waziristan wordt volledig beheerst door de Predators die 24 uur boven het gebied rondcirkelen. "Hun aanwezigheid terroriseert mannen, vrouwen en kinderen, met als gevolg angst en trauma's", schrijven de onderzoekers in het rapport 'Leven onder de drones'. Van de bevolking kregen ze te horen dat ze bang zijn om slachtoffers te helpen omdat de CIA een doelwit meerdere keren bombardeert. Gewonde en getraumatiseerde kinderen gaan niet meer naar school, familieleden zijn bang om naar begrafenissen te gaan en dorpsbijeenkomsten worden gemeden.

Pikant is dat de universiteitsonderzoekers vraagtekens plaatsen bij het veelgehoorde argument in Washington dat de CIA-operaties de VS veiliger moeten maken. Om Al Qaida te onthoofden, besloot Obama in 2009 de bombardementen sterk op te voeren. In amper vier jaar Obama werden 292 aanvallen uitgevoerd in Pakistan, vijf keer meer dan onder president Bush.

Maar van de slachtoffers, aldus de studie, was slechts 2 procent een hooggeplaatst lid van Al Qaida of de taliban. De bombardementen hebben vooral nieuwe terreuracties bevorderd en veel kwaad bloed gezet. "De drones hebben Guantanamo Bay vervangen als hét rekruteringsinstrument voor militanten", zegt de studie.