Direct naar artikelinhoud

'Denk u dat De Gucht te chanteren valt?'

Etienne Schouppe (CD&V) wuift weg dat hij zijn regeringspartners de arm omwrong om er een staatswaarborg voor Arco door te duwen in de bange nachten dat Dexia gered moest worden. 'Ik wist niet dat ik Karel De Gucht kon chanteren.'

Chanteerde CD&V in 2008 de regering omdat ze absoluut een waarborg wou voor de particuliere aandeelhouders van Arco? Schouppe ontkent resoluut die aantijgingen van EU-commissaris Karel De Gucht. "Hij zou beter zwijgen. De Gucht is zelf op drie niveaus betrokken bij dit dossier. Hij was lid van de raad van bestuur van Dexia toen de internationalisering van die bank doorgevoerd werd, hij was lid van de regering toen die waarborg uitgewerkt is. Nu is hij lid van de Europese Commissie, die zich nota bene nog moet uitspreken over die staatswaarborg. Ik vind het hoogst merkwaardig dat iemand al uitlatingen doet in de pers terwijl zijn Commissie zich nog moet uitspreken over dat dossier. Dit is natrappen, ja. Maar ik zal hier niet het intentieproces van De Gucht maken."

De EU-commissaris verwijt u dat CD&V er om vier 's nachts nog de waarborg voor de coöperanten heeft uit gesleurd.

Schouppe: "Wat Karel De Gucht uit het oog verliest, is dat ik op die bewuste vergadering niet aanwezig was. Ik was geen lid van het kernkabinet, Jo Vandeurzen wel. Het ligt toch niet in het karakter van Jo om chantage te plegen? Ook niet in het mijne trouwens."

U voelt zich niet aangesproken?

"Jawel, ik heb er altijd voor geijverd de kleine spaarders te waarborgen. Die waarborgregeling is gestart voor de IJslandse Kaupthingbank, daarna voor Ethias, en dan voor de coöperanten van ACW."

Klopt het dat toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) altijd vraagtekens heeft geplaatst bij die staatswaarborg?

"Bij het uitbreken van de financiële crisis was iedereen bevreesd dat ons hele financiële systeem in elkaar zou klappen. Het is altijd makkelijk om achteraf de geschiedenis te herschrijven. Er moest toen snel en doortastend gewerkt worden."

Zijn er in die blinde paniek geen foute beslissingen genomen?

"Je kunt ook zeggen dat Julius Caesar zijn zaken anders had moeten beredderen. Wij hebben in eer en geweten gehandeld in het belang van het land."

Het lijkt toch alsof CD&V eerst zijn eigen achterban heeft geholpen?

"Wie is de achterban van CD&V? Dat is de hele bevolking."

De coöperanten toch net iets meer.

"Zijn die 800.000 coöperanten dan allemaal CD&V-stemmers? Moesten die allemaal voor ons stemmen, dan waren wij archirijk. Wij verdedigen de middengroepen in de maatschappij. Als het land die verliest, is dat een ramp voor het sociale en culturele leven."

Hoe schadelijk is dit voor uw partij?

"Dit is voor niemand plezierig. Niet voor de spaarders, maar ook niet voor ACW en CD&V."

Dit geeft toch de indruk van achterkamertjespolitiek?

"Mevrouw, er is nog geen enkele belangrijke beslissing genomen op de Grote Markt van Brussel. Die wet over de staatswaarborg is goedgekeurd door het parlement. Alle partijen hebben die regeling goedgekeurd, behalve N-VA en Vlaams Belang. Over Jean-Marie Dedecker spreek ik niet eens, dat is een eeuwige revolutionair. N-VA moet nu niet zeggen dat ze de coöperanten verdedigt. Toen het erom spande, waren ze er niet eens bij."

N-VA werpt zich wel op als de verdediger van de eenvoudige coöperant. Ze herhalen dat ze het gemunt hebben op de top.

"Hoe kunnen ze de coöperanten verdedigen als ze doodeenvoudig zeggen dat de hele boel moet opgeblazen worden? Al wie toen aan de top zat, is gepensioneerd. Wie willen ze dan treffen? Meneer Develtere, de huidige voorzitter van ACW? Die had er niks mee te maken, die gaf toen les in Leuven."

Is de christelijke zuil aan het afbrokkelen?

"Dat staat misschien op het verlanglijstje van sommige mensen, maar ik ga ervan uit dat de christelijke arbeidersbeweging uit haar as zal herrijzen."

Heeft Steven Vanackere dan te snel ontslag genomen?

"Hij was de persoonlijke aanvallen kotsbeu, ik kan dat begrijpen."

'Vandeurzen was bij bewust overleg'

Volgens Etienne Schouppe was niet hij, maar wel toenmalig CD&V-vicepremier Jo Vandeurzen aanwezig op de bewuste vergadering waar er volgens Karel De Gucht sprake was van chantage. Vandeurzen, vandaag minister van Welzijn in de Vlaamse regering, bevestigt dat hij aanwezig was op die vergadering, maar weigert alle commentaar.