Links de allereerste foto van een 'zwart gat', rechts het natuurkundig genie dat het bestaan ervan meer dan honderd jaar geleden voorspelde.
Volledig scherm
PREMIUM
Links de allereerste foto van een 'zwart gat', rechts het natuurkundig genie dat het bestaan ervan meer dan honderd jaar geleden voorspelde. © Photo News

Hoe Einstein het ‘zwart gat’ voorspelde. En er door de atoombom zelf in belandde

Het was 1915 toen Albert Einstein in zijn algemene relativiteitstheorie voorspelde dat er zoiets moest bestaan als een ‘zwart gat’: een gebied in de ruimte waaruit niets, zelfs licht niet, kan ontsnappen. Deze week, ruim honderd jaar na Einsteins voorspelling, werd zo’n zwart gat op foto vastgelegd. De theoretisch natuurkundige had in 1905 al de basis gelegd voor zijn theorie. Hij was toen 26 en beleefde zijn ‘annus mirabilis’: het wonderjaar waarin hij vier artikels publiceerde die hem beroemd zouden maken. Met dank aan een saai baantje dat hem, naast een vast inkomen, toch vooral veel tijd bood om na te denken en onderzoek te verrichten. Tien jaar voor zijn dood zou hij zelf in een moreel ‘zwart gat’ verzinken. Met dank aan president Roosevelt.

5 reacties

  • Ronald Van Beneden

    5 jaar geleden
    De echte reden is dat Einstein een spiritueel moraal had. Spijtig genoeg had hij teveel vertrouwen in de mensheid en dan vooral in wereldleiders. Het bewijs van zijn spiritualiteit is te vinden in zijn brieven. Iedere wiskundige die de natuur onderzoekt weet dat de schepping is gebaseerd op wiskunde(orde) dus er is iets noem HET God.
  • Albert Vercauteren

    5 jaar geleden
    het is en blijft de grootste geleerde allertijden doe de Einsteinwandeling eens in Den Haan
  • Yves Steenssens

    5 jaar geleden
    En weten jullie waarom Einstein altijd magneetjes in zijn zak had ? Dat ontdekte ik in 2008 .
  • jan strynckx

    5 jaar geleden
    alls ik me niet vetgis was het Truman die de atoombommen liet droppen.Het enige geschilderd portret van Einstein is door een Vlaamse kunstschilder gemaakt.
  • marc de Volder

    5 jaar geleden
    Hij was echt vooruitziend. Zelfs de tong uit steken,en zo de foto verkloten,deed hij ook al. Zoals nu miljoenen het ook doen en ook de foto verkloten. Straks vinden ze nog een foto van Einstein,met een eendensnuit. Voor de moderne Vlamingen onder ons die het achterlijke Vlengels gebruiken,een duckface dus.