Direct naar artikelinhoud

Hoe mijn droomjob met mijn droomgezin te combineren?

Sophie Vergucht (30) gaf haar droomjob op om meer tijd met haar gezin te kunnen doorbrengen. 'Nu kan ik mijn kinderen zelf in bed stoppen, maar die prachtbaan wilde ik eigenlijk natuurlijk niet kwijt.'

"Vier jaar werkte Sophie als journaliste. Het was haar droom, haar passie. Tot haar zoontje Floris werd geboren. De praktijk leerde haar dat de combinatie droomjob-droomgezin voor haar niet mogelijk was.

"Ik wil overal goed presteren. Als moeder én de werkvloer", vertelt ze. Door het avond- en weekendwerk en de vele overuren zag ze haar zoon Floris en stiefdochter Luna nauwelijks. "En 's morgens ben je voor dag en dauw wakker met een baby in huis. Het was erg uitputtend." Zeker toen ze het met haar man had over een tweede kind, rijpte de beslissing snel. Het was: eerst een andere job, dan pas gezinsuitbreiding.

Nu werkt ze voor de communicatiedienst van de NMBS. "Een radicale keu- ze", zegt Sophie. Ze vindt de overheid een ideale werkgever voor jonge ouders. "Ik heb flexibele uren, beschik over behoorlijk wat vakantie en mijn werkgever heeft begrip voor mijn situatie. In de privésector wordt al vlug van je verwacht dat je lange dagen maakt als je carrière wilt maken." Ze kreeg ook zonder problemen de kans om vier vijfde te werken.

In het begin was de overgang lastig, geeft ze aan. "Het is misschien iets minder spannend - reizen naar Palestina of Congo zitten er niet meer in. Maar intussen haal ik wel voldoening uit mijn job. Natuurlijk kon ik me meer uitleven als journaliste, maar steeds stak er een schuldgevoel omdat ik mijn kinderen te weinig zag."

In september vorig jaar beviel ze van haar tweede zoon, Elias. "Ik heb mijn droom misschien aan de kant moeten zetten, maar ik kan elke avond mijn pagadders in hun bed steken. Dat maakt het voor mij meer dan waard."

CD&V

Hilde Crevits lijsttrekker Vlaams Parlement West-Vlaanderen

"We willen je graag helpen om dat evenwicht te vinden, Sophie. Ik ken dat gevoel: ik heb zelf twee studerende kinderen in huis en een uitdagende, toffe maar zware job. Een gezin runnen en een drukke job hebben, vergt een hele organisatie. Het begint natuurlijk met een goede kinderopvang. De voorbije jaren zijn er 19.000 nieuwe plaatsen voor kinderopvang bijgekomen en elke gemeente krijgt een lokaal 'loket kinderopvang' om iedereen te helpen. Ook andere maatregelen, zoals buitenschoolse opvang, kinderbijslag, gezinszorg en studietoelagen bieden steun. Het systeem van de dienstencheques moet voor ons ook behouden blijven. Die hulp kunnen gezinnen immers goed gebruiken. Gezin, familie, vrienden vormen je bouwstenen. Daar houden we rekening mee. Om je droomgezin met je droomjob te combineren zijn er ook wel wat mogelijkheden: telewerken, vier vijfde gaan werken en zelf kiezen wanneer je werkdag begint."

OPEN VLD

Nele Lijnen tweede plaats Kamer Limburg

"Mama of papa zijn is de beste baan die er bestaat. Maar wie die opdracht vlot wil combineren met die andere droomjob, moet soms kunnen toveren. Niet alleen Sophie, maar vele gezinnen ondervinden dagelijks wat voor uitdaging het is om een job te combineren met de zorg voor een familie. Daarbij is een betere kinderopvang een essentiële stap. Met stilstaan in het verkeer heb je nog minder tijd voor je gezin, daarom zetten we ook in op een ambitieus mobiliteitsplan om de files drastisch weg te werken. We blijven het gebruik van dienstencheques fiscaal aanmoedigen om zo huishoudelijke taken te verlichten of uit te besteden. We dromen ook van een dienstenplatform, waar niet alleen professionelen, maar ook particulieren in het wit klusjes voor voor elkaar kunnen doen. Maar 'werkbaar' werk uit zich ook in flexibiliteit tussen werkgever én werknemer. Wij kiezen ervoor dat jonge gezinnen hun werkritme, in overleg met de werkgever, kunnen afstemmen op de kinderen."

GROEN

Elisabeth Meuleman lijsttrekker Vlaams Parlement Oost-Vlaanderen

"Dat Sophie kiest om meer tijd bij haar gezin door te brengen als daar twee kleine kinderen bijkomen, wil Groen ondersteunen. Het is een keuze die steeds meer ouders anno 2014 maken. Niet alleen moeders maar ook vaders. Als de partner van Sophie ook het ouderschapsverlof opneemt, krijgen ze samen drie maanden extra. Sophie is ook van job veranderd omdat de combinatie moeilijk werd. Groen wil met een eenvoudig instrument het werkvermogen van werknemers meten. Zo hebben werknemers een krachtig instrument om voor zichzelf aan te geven op welk vlak het werk aangepast moet worden, zodat demotivatie, ziekte of vroegtijdige uitval kunnen worden voorkomen. Zonder zo'n screening was het moeilijker voor Sophie om naar de werkgever te stappen en een aanpassing van haar werktijden te vragen. Nochtans was zo'n gesprek een win-win geweest voor Sophie en haar vorige werkgever."

N-VA

Matthias Diependaele lijsttrekker Vlaams Parlement Oost-Vlaanderen

"Het verhaal van Sophie maakt duidelijk dat onze arbeidsmarkt niet is aangepast aan de noden van vele werkende ouders. Wij stellen voor dat Sophie en haar partner in piekperiodes iets meer zouden kunnen werken, om in minder drukke periodes wat meer thuis te zijn. De N-VA wil de wet op de arbeidstijden - die dateert uit de jaren 70 - aanpassen, bijvoorbeeld door de invoering van glijdende werktijden en een berekening van de arbeidstijd op jaarbasis mogelijk te maken. We bieden werknemers ook een 'rugzak' met de nodige tijd en ruimte om de zorg voor jonge kinderen of zorgbehoevende ouders op te nemen. Als haar kinderen over enkele jaren wat ouder en zelfstandiger zijn, wil Sophie misschien opnieuw een job in de privésector overwegen. Weer omschakelen is echter niet zo evident. Daarom pleit de N-VA voor een eengemaakt statuut voor werknemers én ambtenaren, om die overstap gemakkelijker te maken."

SP.A

Ingrid Lieten, lijsttrekker Vlaams Parlement Limburg

"Om eerlijk te zijn zou ik Sophies vraag moeten voorleggen aan mijn echtgenoot. Hij is het die 's avonds eerder thuiskomt en voor de kinderen zorgt. Ik heb mijn kinderen de voorbije jaren niet van school kunnen halen, helaas. Het is een probleem waar ik ook elke dag mee worstel. En ik denk velen met mij. Gelukkig is er vandaag meer aandacht voor de combinatie werk-gezin.

"Trouwens, ook heel wat mannen zullen zich in de situatie van Sophie herkennen. Concreet willen we het stelsel voor tijdskrediet omvormen naar een loopbaanrekening voor elke werknemer. Een loopbaanrekening moet elke werknemer de mogelijkheid bieden om gedurende een periode betaalde activiteiten terug te schroeven. Elke werknemer start met een startkrediet van loopbaanonderbreking. Voor specifieke situaties - een geboorte, palliatieve zorgen aan een familielid, de zorg voor een ziek of gehandicapt kind - komt er extra krediet."