Direct naar artikelinhoud

Te koop: pantoffels van superfraudeur

U kunt in de schoenen van de meesterfraudeur Bernard Madoff stappen. Letterlijk. De Amerikaanse federale politiedienst veilt vierhonderd bezittingen van de grootste oplichter die Wall Street ooit heeft gekend. Het meest in het oog springend: Madoffs fluwelen pantoffels, waarin zijn initialen in goud geborduurd zijn.

De opbrengsten zijn bestemd voor de gedupeerde beleggers. Al gaat het om een druppel op een hete plaat. De 72-jarige Madoff liet een onwaarschijnlijke 40 miljard euro in rook opgaan en trof daardoor wereldwijd honderdduizenden onschuldige spaarders.

De geveilde artikelen geven een beeld van de vroegere luxueuze levensstijl van het koppel Bernard en Ruth Madoff. Een greep uit het aanbod: een vleugelpiano van Steinway uit 1917, Chinees antiek, peperdure commodes, porseleinen vazen, tafelkristal, diamanten ringen, meer dan vijftig kostuums, enkele Rolex-horloges, een diamanten ring, een bontjas en ontelbare schoenen.

De fluwelen pantoffels, met Madoffs initialen BLM in gouden letters verwerkt, worden wellicht een van de meest begeerde stukken van de veilingen, net als zijn stierenbeeldje. De ‘bull’ is het symbool van Wall Street. Madoff bracht zijn initialen overigens nog op tal van andere spullen aan, vaak met een zwarte stier als logo.

De veiling vindt op 12 november plaats in Brooklyn, New York. De autoriteiten verwachten dat de belangstelling groot zal zijn en doen hun best om het evenement nog op te kloppen. “De stukken zijn de laatste uit de twee New Yorkse woningen van Bernard en Ruth Madoff en hun persoonlijke spullen”, verklaarde US Marshal Joseph Guccione in de New Yorkse pers.

Madoffs superzwendel blijft bij de Amerikanen tot de verbeelding spreken. De oplichter kwam tientallen jaren weg met zijn frauduleuze piramidesysteem. Hij bedotte ronkende namen uit de hoogste kringen van zowel New York als Hollywood en slaagde er ook in grote banken als klant aan zich te binden. Altijd was er winst. Niemand vermoedde dat zijn beleggingen te mooi waren om waar te zijn. Madoff kon iedereen aan het lijntje houden door uiterst ingenieus met de ingelegde centen te schuiven. Tot in 2008 de bubbel barstte. Madoff verkocht eigenlijk gebakken lucht, zo gaf hij zelf toe.

Huizen verkocht

De twee New Yorkse woningen zijn al te gelde gemaakt. Hun huis in Long Island ging voor ruim zes miljoen euro van de hand en hun appartement in de exclusieve Upper East Side werd voor 6,3 miljoen euro verkocht. De nieuwe eigenaar kocht daarmee een stukje Wall Street-geschiedenis. Het was in dat bewuste appartement dat Madoff zijn jarenlange beleggerszwendel opbiechtte aan de onderzoekers van de FBI.

Ook het somptueuze buitenverblijf in Florida, het derde huis van het voormalige miljardairskoppel, werd zopas verkocht. Die opbrengst viel overigens fors tegen. De staat hoopte om omgerekend 7,5 miljoen euro te krijgen, maar moest zich tevreden stellen met 4 miljoen euro. Het buitenverblijf in Palm Beach stond meer dan een jaar te koop.

De inboedel van dat huis, gaande van antieke vislijnen, de volledige werken van Shakespeare uit 1895, eeuwenoude golfclubs tot exclusieve cocktailglazen, ging eerder al onder de hamer. Dat leverde een slordige 700.000 euro op, of ongeveer hetzelfde bedrag als de drie geveilde jachten van de Madoffs (met de veelzeggende namen Bull, Sitting Bull en Little Bull).

En ‘Bernie’ zelf? Die zit sinds juni vorig jaar zijn gevangenisstraf van 150 jaar uit in North Carolina. Zijn vrouw Ruth woont intussen in Florida. Zij mocht van de rechtbank twee miljoen euro houden van hun vroegere fortuin, maar moet wel haar belangrijkste uitgaven aangeven bij de curator die belast is met het bankroet van haar veroordeelde echtgenoot.