Direct naar artikelinhoud

Britse coalitie maakt ‘historische regeringsovereenkomst’

De kern van het regeerakkoord dat de Tory’s en de Lib Dems hebben afgesloten voor de volgende legislatuur is bekend: big society (van de Conservatives) en big citizens (van de Liberal Democrats). Premier David Cameron sprak van een ‘historische’ en ‘radicale, hervormingsgezinde’ regering.

In amper negen dagen tijd heeft de kersverse coalitie in Groot-Brittannië een regeringsprogramma uit de grond gestampt. Het 34 pagina’s tellende document voorziet akkoorden voor de banksector, burgerlijke vrijheden, defensie, het milieu, Europa, immigratie, welvaart en politieke hervormingen. “In deze overeenkomst zijn we verder gegaan dan gewoon de beleidslijnen over te nemen die vroeger overlapten”, zo staat in het voorwoord. Duidelijk is dat zowel de Tory’s als de Lib Dems een einde wilden maken aan de rol van de overheid, die volgens hen onder Labour te groot was geworden. “Als je de plannen van de Conservatives neemt om de families te versterken en sociale verantwoordelijkheid aan te moedigen, en dat optelt bij de passie van de Liberal Democrats om de burgerlijke vrijheden te beschermen en komaf maken met de bemoeienis van de staat in het leven van individuen, kun je een big society creëren met big citizens.”

Er komt een stevige hervorming van de banksector, zo belooft het regeerakkoord. Daarnaast komt er een gedeeltelijke privatisering van het nationale postbedrijf Royal Mail. Wat misdaad betreft, belooft de regering komaf te maken met bureaucratie bij de politie en zal een nieuwe grenspolitie deel uitmaken van het Agentschap voor Ernstige en Georganiseerde Misdaad. De plannen voor een individuele identiteitskaart voor de Britten zullen worden geschrapt en er komt een reeks hervormingen van het politieke systeem. Een ervan is een referendum om een ander kiesstelsel in te voeren, een klassieke eis van de Lib Dems. Er komt, zoals de Tory’s wilden, ook een jaarlijkse limiet op migratie die niet afkomstig is uit de EU.

David Cameron en Nick Clegg presenteerden gisteren trots het document. “Dit is een gezamenlijk programma, gebaseerd op gedeelde ambities en doelstellingen”, zei Clegg, vicepremier en Lib Dems-leider. “Natuurlijk is het een compromis, maar dat heeft het eindresultaat net versterkt.” (AE)