Direct naar artikelinhoud

Griekenland opent jacht op belastingontduikers

De Griekse regering zet de zware middelen in om belastingontduikers aan te pakken. Alle mensen die de Griekse staat meer dan 150.000 euro verschuldigd zijn moeten zich uiterlijk volgende week donderdag bij de fiscus melden. Doen ze dat niet dan worden hun namen publiek gemaakt.

Een zwarte lijst met in totaal 14.700 namen wordt desnoods aan Griekse media doorgespeeld. En dat is niet alles: wie zich niet vrijwillig aanmeldt, hangt rechtsvervolging boven het hoofd. Als de belastingzondaars minstens 150.000 euro aan de fiscus overmaken, vergaart de Griekse overheid meer dan 2 miljard euro, bericht Die Zeit.

Onder druk van de Europese Commissie verhevigt Athene de strijd tegen belastingontduiking. Een bijzondere eenheid van de Griekse politie is momenteel actief in de betere wijken van de Griekse hoofdstad. Een aantal ondernemers die zich schuldig hebben gemaakt aan BTW-fraude, werd gearresteerd.

Griekenland kijkt aan tegen een berg aan niet-geïnde belastingen. In totaal zou het gaan over ongeveer 60 miljard euro. Dat bleek gisteren uit het eerste rapport van Horst Reichenbach. De Duitser is hoofd van de Europese taakgroep die Griekenland moet helpen bij de hervorming van de openbare sector.

Volgens Reichenbach is 8 miljard van de 60 miljard euro direct te innen. Dat kan Athene helpen bij het omlaag brengen van de schuldenlast (in totaal 372 miljard euro). Dertig miljard euro is echter onderwerp van rechtszaken die zeven tot twaalf jaar in beslag kunnen nemen. De oplossing van dergelijke juridische kwesties is een van de prioriteiten van de taakgroep en moet helpen bij het op gang krijgen van de Griekse economie.

Zwitserse rekeningen

Intussen praten de Grieken ook met Zwitserland om een deel van de tegoeden af te romen die Griekse burgers op rekeningen in het Alpenland hebben gestort. Schattingen over die bedragen lopen sterk uiteen. Er wordt gesproken over minstens 100 miljard euro. Een diplomatieke bron in Brussel maakt gewag van 600 miljard euro. Volgens diezelfde bron zijn er in Griekenland niet meer dan 5.000 mensen die een inkomen van meer dan 100.000 euro vermelden op hun belastingbrief.