Direct naar artikelinhoud

Jeugdtheater voor alle leeftijden

In het Antwerpse jeugdtheater HETPALEIS is volgend seizoen theater voor alle leeftijden te zien: van peuters tot pubers en al wie zich jong voelt. Rode draad in de tien nieuwe creaties zijn het wel en het wee van de samenleving, ook vandaag de dag.

HETPALEIS focust in het komende seizoen onder andere op wel en wee van de hedendaagse samenleving

Bij HETPALEIS begint het nieuwe theaterseizoen dit jaar opvallend vroeg. In augustus al is er de Vlaamse première van Schöne Blumen van Arne Sierens, een coproductie van Compagnie Cecilia en HETPALEIS, gemaakt met nagenoeg dezelfde ploeg die eerder al het lovend onthaalde Altijd prijs bracht.

Ook de twee andere coproducties ogen veelbelovend: samen met Walpurgis wordt de kleuteropera Prinses Turandot gebracht, met in de cast de jonge Antwerpse sopraan Britt Truyts, in 2008 een van de vijf geselecteerde Belgen voor de Koningin Elisabethwedstrijd. Door de bomen het bos is een samenwerking met het Gentse figurentheater Ultima Thule over het reilen en zeilen van de bewoners van een dorp, losjes gebaseerd op Dylan Thomas’ Onder het melkwoud.

Naast deze drie coproducties brengt HETPALEIS ook zeven nieuwe creaties uit eigen huis. Voor de grote zaal maken De Kakkewieten met onder andere Adriaan van den hoof, Dimitri Leue, Tine en Pieter Embrechts en Koen De Graeve een nieuwe productie. Stefan Perceval regisseert Sien Eggers in Eeuwige sneeuw. Koen De Sutter brengt het grote ensemblestuk Aleksej, een titanenwerk van schrijver Frank Adam dat verhaalt over Peter De Grote en het tsaristische Rusland van de negentiende eeuw. En Hanneke Paauwe maakt haar eerste grote zaalproductie Arena over de moeilijkheden van het samenleven.

Niet alleen inhoudelijk maar ook in de theatervorm is er aandacht voor de samenlevingsproblematiek: in Waar is het feest?, de nieuwe muziektheaterproductie van trompettist Sam Vloemans over de verschillende tradities van feestvieren in de hele wereld, wordt bewust gekozen voor de universele taal van de muziek aangezien in Antwerpen 60 procent van de kinderen uit het basisonderwijs thuis geen Nederlands spreekt.

Het kinderfeest bij uitstek is het thema van Sinterklaas: regisseur Dimitri Duquennoy focust op de vraag wie deze man in het dagelijkse leven is en baseerde zich daarvoor op het bekroonde prentenboek van Charlotte Dematons. Nog een historische figuur met al even mythische proporties is de Romeinse keizer Caligula. De jonge regisseur Simon De Vos brengt met Caligula - naar een tekst van Camus in een vertaling van Leonard Nolens - een heftig stuk over de dodelijke passie voor macht.

Behalve toneel is er ook de documentairefilm Marokkaanse jongeren aan het woord. Daarin laat Mohammed Ikhan Marokkaanse jongeren hun visie op de samenleving en hun eigen positie erin verwoorden. In een dubbelexpositie wordt het werk van jeugdboekenschrijver en illustrator Klaas Verplancke in de kijker gezet. En op 19 november is het groot feest: die dag wordt uitgeroepen tot Kinderkunstendag, een soort moederdag maar dan voor de kinderkunsten. Op die dag is het immers precies 65 jaar geleden dat de Antwerpse burgemeester Huysmans de erkenning tekende voor een professioneel kindertheater.