Direct naar artikelinhoud

Bejaard koppel moet ziekenfonds dan toch niet terugbetalen

Eric Van Autreve (71) en Maria Braes (61) mogen de 10.017,32 euro houden die hun ziekenfonds onterecht had opgeëist. De voorbije jaren hadden de mutualiteiten met gelijkaardige gevallen zo'n 20 miljoen teruggekregen.

Van Autreve en Braes, die enkele weken geleden in deze krant getuigden (DM 15/4), hadden beiden af te rekenen met kanker, Van Autreve verloor er zelfs zijn been bij. Ze kregen een uitkering van de mutualiteit, maar plots kregen ze in februari 2012 een aangetekende brief in de bus. Door een administratieve fout hadden ze maandenlang te veel geld uitbetaald gekregen. Totale som? 10.0017,32 euro. Of ze dat even konden terugbetalen? Ze trokken naar de rechtbank en haalden deze week hun gelijk.

Wie door een administratieve fout een te hoge uitkering van de mutualiteit krijgt, moet dat niet terugbetalen volgens het Sociaal Handvest. De patiënt wordt zo beschermd tegen een onverwacht hoge terugbetaling. Die is voor hen extra pijnlijk, omdat ze zich door hun ziekte in een sociaal moeilijke positie bevinden. Maar door een onduidelijkheid in de wet bleven de ziekenfondsen het geld consequent terugeisen. Het totale bedrag liep op tot 20.000 euro per jaar.

Intussen is de wetgeving verduidelijkt en passen de ziekenfondsen de onterechte terugvordering bij nieuwe gevallen niet meer toe. Van Autreve en Braes vielen onder de oude regeling, net als heel wat andere mensen.

Niets fout gedaan

"Natuurlijk zijn we erg tevreden met deze uitspraak", reageert Van Autreve. "Maar we hadden we niets anders verwacht. Ons dossier was glashelder, we hadden helemaal niets fout gedaan." Hij zegt dat hij na het artikel enorm veel reacties heeft ontvangen. "Heel wat mensen zitten in hetzelfde geval. Dit is een belangrijk precedent. Ik wil hen zeggen dat ze zich niet mogen laten doen door hun ziekenkas en durf tonen."

N-VA-Kamerlid Nadia Sminate kaartte de kwestie aan en riep slachtoffers op om zich te melden. De respons was groot, zegt ze. "We hebben zeker een zestigtal klachten binnen, en dan nog een heel aantal die verjaard zijn. En ze blijven binnenstromen." Volgende week bundelt ze alle klachten om samen met de federale ombudsman voor elk dossier een oplossing te vinden.

Eric Van Autreve mag de teruggevorderde 10.000 euro houden. 'Dit is een belangrijk precedent'