Direct naar artikelinhoud

Berlinde De Bruyckere krijgt ruime tentoonstelling in Bozar en S.M.A.K.

Volgend jaar krijgt de Belgische beeldhouwster Berlinde De Bruyckere (°1964, Gent) een ruime tentoonstelling in Bozar in Brussel en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst S.M.A.K. in Gent. Het zou gaan om twee complementaire tentoonstellingen, waarin sculpturen en tekeningen van De Bruyckere geconfronteerd worden met hedendaagse kunst.

Dekenvrouwen

Het is tien jaar geleden dat Berlinde De Bruyckere in eigen land nog een grote expo heeft gehad. Begin 2001 toonde de kunstenares in het Antwerpse M HKA tekeningen, haar bekende dekenvrouwen, verminkte paarden en een installatie op basis van een rasterstructuur en knuffeldieren.

De voorbije tien jaar heeft Berlinde De Bruyckere onder meer getormenteerde en verminkte naakte, dode lichamen gemaakt met de wastechniek. Twee van die beelden zullen vanaf morgen te zien zijn in de tentoonstelling Venetiaanse en Vlaamse meesters in Bozar in Brussel, waar De Bruyckere twee hedendaagse ingrepen doet.

Vanaf 1 maart is in galerie Hauser & Wirth in New York een solopresentatie van haar werk te zien onder de titel Berlinde De Bruyckere Into One-Another to P.P.P.. Die ‘P.P.P.’ staat voor Pier Paolo Pasolini. Met het werk van die Italiaanse filmregisseur en schrijver gaat ze ook in Museum Moritzburg in de Duitse stad Halle in dialoog. Vanaf 3 april loopt daar de expositie Mysterium Leib, een solopresentatie waarin De Bruyckere voorts dialogeert met het werk van de Duitse renaissancekunstenaar Lucas Cranach, een van haar favoriete schilders. Het is de eerste solo-expo van de kunstenares in een Duits museum. De expositie reist daarna door naar Bern en Wenen.