Direct naar artikelinhoud

Ook tweede liberale schepen wil in Antwerps college blijven

Partijvoorzitter Alexander De Croo (Open Vld) verroert geen millimeter, maar in Antwerpen suddert de liberale onvrede over de beslissing om uit het stadsbestuur te stappen naar een kookpunt. Het lijkt er steeds meer op dat naast Ludo Van Campenhout ook de tweede schepen, Luc Bungeneers, op post wil blijven.

Het kamp-Van Campenhout kwam niet bepaald verzwakt uit de lokale bestuursverkiezingen, die toevallig dit weekend werden gehouden bij Open Vld. Het sterkt hen in hun voornemen om de strijd met de nationale partijtop aan te gaan.

Even leek het alsof voorzitter De Croo een openingetje maakte in zijn harde opstelling tegenover het Antwerpse stadsbestuur over Oosterweel, toen hij op De zevende dag stelde dat “op dit moment het vertrouwen zo geschonden is in burgemeester Janssens dat samenwerken niet meer mogelijk is”. Zijn collega’s Bart De Wever (N-VA) en Caroline Gennez interpreteerden dat als een suggestie dat het vertrouwen misschien nog kon terugkomen en lanceerden meteen een oproep om de eigen positie nog eens te overdenken. Niets van, beklemtoonde De Croo naderhand: “Wat men met ons gedaan heeft, is onaanvaardbaar en dat zal zo blijven.”

De Croo verwijst daarmee naar de druk die op zijn Antwerpse schepen van Begroting Luc Bungeneers (Open Vld) werd uitgeoefend om “in een halfuur tijd” te beslissen over de 352 miljoen die ten laste van stad en haven genomen zouden worden om de tunnelvariant van de Oosterweelverbinding betaalbaar te maken. Bungeneers zelf lijkt evenwel met de dag meer te twijfelen aan zijn positie. Zelf wil hij tegenover de redactie nog niets kwijt over zijn aarzeling, maar meerdere bronnen in zijn naaste omgeving bevestigen dat de schepen wel degelijk ook wil vasthouden aan zijn positie, tegen de wil van zijn partij in. “Luc heeft emotioneel gereageerd omdat hij dacht dat hij 350 miljoen op zijn begroting moest afschrijven. Nu blijkt uit de cijfers dat het toch wat genuanceerder in elkaar zit”, zegt een medestander.

Als hij blijft zitten, moet Bungeneers wel een aardige bocht maken. Met de woorden “met heel Antwerpen maar niet met mij” maakte hij afgelopen donderdag nog samen met fractieleidster Annick De Ridder bekend dat Open Vld de Antwerpse bestuursmeerderheid verlaat. Toen al viel te horen dat de schepen met de dood in het hart zijn ambt zou neerleggen en werd de druk opgevoerd om hem van gedachten te doen veranderen. Bungeneers zou te overtuigen zijn om bij te draaien als hij financiële en politieke garanties krijgt van burgemeester Janssens dat de belastingen niet verhoogd worden en de havenrechten evenmin. Aangezien Janssens zelfs net dat al dagenlang loopt te verkondigen zou het maar een kleine moeite mogen kosten om die engagementen ook officieel te maken. Als de burgemeester daartoe bereid is, zou Bungeneers eerstdaags al kunnen aan boord gehouden worden.

Antwerps bestuur

En dan is het nog maar de vraag wat de rest van de Antwerpse liberalen gaat doen. Officieel volgt het Antwerpse bestuur de oppositiekoers die mee vanuit de nationale partijtop werd uitgestippeld. Als dat betekent dat Open Vld in Antwerpen haar schepenen Luc Bungeneers en Ludo Van Campenhout (die al eerder aangaf dat hij zeker blijft zitten, desnoods als onafhankelijke) uit de partij moet zetten, verliest ze meteen wel twee van haar weinige nog resterende boegbeelden.

Dat werd nog eens bevestigd bij de lokale verkiezingen die Open Vld dit weekend organiseerde. In de districten Merksem en Deurne haalde het duo Van Campenhout-Bungeneers de hoogste scores bij de interne poll, in Antwerpen-centrum werd hun luitenant Marco Laenen herkozen als afdelingsvoorzitter. Willem Frederik Schiltz haalde wel de meeste stemmen in Groot-Antwerpen, maar Annick De Ridder scoorde beduidend minder hoog.

Het nieuw samengestelde partijbestuur moet zich nu buigen over de vraag of een lokaal ledencongres de exit uit de meerderheid mag bekrachtigen. Als het tot een congres komt, is een blamage voor de nationale partijtop niet uit te sluiten.