Direct naar artikelinhoud

Amerikanen waarschuwen voor aanslagen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Amerikanen voor nieuwe "terroristische aanslagen van Al-Qaida, in het bijzonder in het Midden-Oosten en Noord-Afrika". Amerikaanse staatsburgers krijgen een wereldwijde reiswaarschuwing en in het Midden-Oosten gaan twintig ambassades een weekend lang dicht.

Het ministerie beschikt naar eigen zeggen over informatie dat terreurbeweging Al-Qaida en haar bondgenoten terreuraanslagen plannen in het Midden-Oosten en daarbuiten. De dreiging zou "ernstiger en geloofwaardiger zijn dan gebruikelijk". Amerikaanse burgers kunnen daarom best extra waakzaam zijn op het openbaar vervoer en luchthavens, klinkt het.

Vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika nemen de Amerikanen extra veiligheidsmaatregelen. Zowel in Egypte, Koeweit, Irak, Israël, Saoedi-Arabië als Jemen worden ambassades gevraagd hun activiteiten te staken en hun deuren te sluiten. Zeker de ambassade in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, zou een mogelijk doelwit zijn.

Wellicht werd het terreuralarm verhoogd na de recente massale ontsnappingen van Al-Qaidaleden uit de Iraakse Abu Ghraibgevangenis, de gevangenis in het Libische Benghazi en een gevangenis in Noordwest-Pakistan. Ook de naderende eerste verjaardag van de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Benghazi zou de verhoogde waakzaamheid mee kunnen verklaren. Daar werd op 11 september 2012 ambassadeur Chris Stevens gedood.

Het terreuralarm zal zeker nog tot 31 augustus van kracht blijven. In aanloop naar 11 september bekijkt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ook of de beveiliging van de verschillende VS-ambassades nog verder verhoogd kan en moet worden.