Direct naar artikelinhoud

Verdediging Turkse extremisten gaat voluit voor vrijspraak

Antwerpen l Voor het hof van beroep in Antwerpen hebben de advocaten van de acht leden van het extreem linkse Turkse DHKP-C gevraagd hun cliënten vrij te spreken voor bendevorming met terroristische doeleinden en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Volgens de verdediging voert het Openbaar Ministerie (OM) alleen hypothesen aan die niet gestoeld zijn op harde bewijzen. "Om van bendevorming te kunnen spreken zijn er twee belangrijke voorwaarden: de beklaagden moeten persoonlijke verrijking nastreven en moeten de intentie hebben om misdrijven te plegen. Die voorwaarden zijn hier niet vervuld en passen ook niet binnen de ideologie van het DHKP-C", sprak advocaat Raf Jespers.

Hij stelde dat het DHKP-C, waarvan de spoorloos verdwenen Fehrye Erdal in ons land het bekendste lid was, een politieke organisatie is die een revolutie wil teweegbrengen, zodat er een ander Turkije kan ontstaan, waar fascisme uit den boze is en de mensenrechten gerespecteerd worden. "Dat is het enige doel van het DHKP-C. Het is geen organisatie die winstbejag nastreeft of die gericht is op het plegen van aanslagen. Die zijn slechts het middel om het doel te bereiken", aldus Raf Jespers.

Ook de voorwaarden om van een criminele organisatie te spreken zijn wat de verdediging betreft niet vervuld. Zo was er geen sprake van enige hiërarchie of structuur en is de bewering van het Openbaar Ministerie als zou het centrale beslissingsorgaan van de organisatie zijn ondergebracht in het appartement in Duinbergen alleen maar gebaseerd op vermoedens.

"Er werden geen verslagen van vergaderingen of beslissingen teruggevonden, hoewel het hele appartement was volgestouwd met papier tot op het toilet toe. Er zijn ook geen bewijzen dat secretaris-generaal Dursun K. ooit op het appartement is geweest, wat toch zeker het geval zou zijn als er zo'n belangrijk beslissingsorgaan in ondergebracht was. Uit alle documenten is trouwens nergens gebleken dat een van de beklaagden beslissingsbevoegdheid had", klonk het bij de verdediging.

De andere voorwaarden voor een criminele organisatie zijn het oogmerk om misdrijven te plegen, het nastreven van vermogensvoordelen en het gebruik maken van intimidatie of bedreiging. Volgens het OM zouden in Charleroi mensen zijn afgeperst en werden er ook drugs verhandeld om aan inkomsten te geraken, maar de verdediging stelde dat dat niet hard gemaakt kon worden. Vandaag pleit de verdediging voort.