Direct naar artikelinhoud

Decleir deelt podium met 125-koppig orkest

Jan Decleir is niet alleen te zien op het grote scherm, ook op de bühne zijn het drukke tijden voor de acteur.

In februari gaat Olympique Dramatiques Shakespeare-bewerking Risjaar Drei in première, waarin Decleir opnieuw naast Peter Van Den Begin speelt.

Volgende week deelt hij het podium met collega Stefaan Degand, een 125-koppig orkest, twee koren en een mezzosporaan voor een 'oorcollege' van Ivan de Verschrikkelijke - naar de twee films van Sergej Eisenstein, waarvoor Sergej Prokofiev de muziek schreef.

"Het is lang geleden dat ik Ivan de Verschrikkelijke, deel 1 en 2, voor het eerst zag, op video", vertelt Decleir. "Maar de kwaliteit van de geluidsband liet te wensen over. Het heeft geduurd totdat ik een concertopname van die muziek in Londen hoorde, op een goede installatie, vooraleer die muziek me echt overviel. Prachtige, gedurfde muziek, maar ook dienstbaar: ze ligt goed in het oor."

Voor Ivan de Verschrikkelijke vertellen Decleir en Degand het verhaal van de beroemde tsaar. Brechtje Louwaard en Tristan Versteven bewerkten de tekst. "Het wordt een vertelavond, met muziek", vat Decleir samen. "En met zo'n orkest het podium delen, lijkt me enorm indrukwekkend. Al is dat nog niet gebeurd: pas twee dagen voor de voorstelling hebben we repetitie met het orkest." Het is overigens de eerste keer dat de originele scenario's naar het podium worden vertaald.

Ivan de Verschrikkelijke (De Filharmonie en Het Banket) gaat op 1 februari in première. Meer info op www.defilharmonie.be