Direct naar artikelinhoud

Veertien Belgen voor de Tour

Als de vervanger van Tom Boonen de Belgische nationaliteit heeft, staan er straks veertien landgenoten op de deelnemerslijst van de Tour. Het is van 2002 geleden dat ‘onze’ delegatie nog zo groot was. Twintig jaar geleden reden nog dubbel zo veel Belgen La Grande Boucle. En in 1981 trokken zelfs vijftig Belgen naar de start in Nice. Maar in het nieuwe, mondiale wielrennen is veertien lang niet slecht. ‘Onze jongens’ op een rijtje.

Grootste delegatie sinds 2002 kan Ronde van Frankrijk kleur geven

QuickStep: 6

Devenyns lijkt stilaan de hoge verwachtingen te bevestigen. Het talent is jarenlang opgehouden geweest door blessures maar steekt nu geregeld de neus aan het venster: zondag nog op het BK. Na twee Girodeelnames mag hij nu voor het eerst gaan vrijbuiten in de Tour.

Ook De Weert is ondanks zijn 28 jaar Rondedebutant. Hij reed wel al vijfmaal de Vuelta uit en startte in 2008 in de Giro. De man uit Duffel is een zeer gewaardeerd helper. Misschien kan hij van de afwezigheid van Boonen profiteren om eens zijn eigen kans te gaan.

Seeldraeyers is de derde Belgische debutant bij QuickStep. Eentje die met argusogen gevolgd zal worden. Na zijn veertiende plaats in de Giro 2009, gekoppeld aan winst in het jongerenklassement, kijkt iedereen vol verwachting uit naar zijn prestatie in de Tour. In de Dauphiné kwam hij ten val maar intussen is de klimmer voldoende hersteld.

De tweevoudig winnaar van Halle-Ingooigem zal tijdens de volgende weken op een dag ongetwijfeld het hazenpad kiezen. De naar eigen zeggen traagste renner van het peloton heeft er geen probleem mee via een lange ontsnapping op zoek te gaan naar succes.

Na de Vuelta vorig jaar start het Limburgse maatje van Boonen voor het eerst in de Tour. Net als de meeste van zijn ploegmaats moet hij maar eens zijn kans gaan in een traditionele lange vlucht.

Omega Pharma-Lotto: 4

De Belgische hoop. Na zijn doorbraak in de Giro 2008 en zijn bevestiging in de Tour 2009, krijgt VDB in zijn tweede Ronde van Frankrijk het kopmanschap op de schouders. De hoop op een top tien is gewettigd, misschien doet de man uit Morkhoven zelfs beter. Zijn vierde plaats in de eindstand van de Dauphiné bewees dat Van den Broeck weer een stap vooruit heeft gezet. Hij zal het in de bergen wel zonder Jean-Christophe Péraud moeten doen.

Aerts is de meest ervaren Tour-Belg. De minzame man uit Molenstede haalde al negenmaal Parijs en mag straks zijn tiende deelname vieren. Het is net omwille van die ervaring en de rust die Aerts uitstraalt dat Van den Broeck zijn kamergenoot maar wat graag in de Tour zag. Aerts’ taak is duidelijk: Vdb op en naast de fiets zo lang en zo veel als mogelijk bijstaan.

Francis De Greef is Tourdebutant maar heeft op zijn 25ste al driemaal een loodzware Ronde van Italië gereden en telkens bewezen dat hij bergop een aardig stuk meekan. Zowel dit als vorig jaar eindigde hij als 21ste in de Giro. Met zulke papieren moet hij Van den Broeck in de Alpen en de Pyreneeën van dienst kunnen zijn.

De Belgische kampioen van 2008 mag voor het eerst naar het grootste wielercircus bij uitstek. Een dag voor de Tourstart viert hij zijn 25ste verjaardag. Hoog tijd dus om kennis te maken met de universiteit van het wielrennen. Het is aan Roelandts om Van den Broeck op het vlakke uit de wind te zetten, om eens zijn kans te gaan in een vroege vlucht, misschien eens te proeven van het krankzinnige van een massasprint maar vooral om zijn ogen goed te kost te geven en te leren.

HTC-Columbia

Monfort staat aan de start van zijn derde Tour de France. Vorig jaar bewees de klimmer-tijdrijder vooral zijn waarde als deel van de ‘Manx Express’. Ook nu zal hij opnieuw een van de eerste gangmakers zijn in de trein van Mark Cavendish. “Bovendien is Maxime zo veelzijdig dat hij Michael Rogers kan bijstaan in de bergen”, zegt ploegleider Allan Peiper.

Garmin-Transitions

Johan Vansummeren is er voor het zesde jaar op rij bij. Dat hij steevast een waardevolle schakel in het Lottogeheel was, is ook Jonathan Vaughters, teammanager van Garmin, niet ontgaan. De ‘Lange van Lommel’ zal in eerste instantie sprintkanon Tyler Farrar in de beste omstandigheden naar de laatste kilometer(s) moeten brengen maar kan in het (midden)gebergte ook klassementsrenner Christian Vande Velde een handje toesteken.

Team Sky

Voor Pauwels lijkt een moeilijk eerste jaar bij Sky stilaan op te klaren. Ondanks vervelend blessureleed is de Antwerpenaar erin geslaagd een eerste Tourselectie af te dwingen. Zijn opdracht is duidelijk: kopman Wiggins door de bergen loodsen. Carlos Sastre is Pauwels nog steeds dankbaar voor het schitterende werk in de Giro 2009. En misschien mag/kan de enige Belg bij Sky in een overgangsrit op zoek gaan naar die eerste grote zege, die hem vorig jaar in mei in Italië ontnomen is.

Team Katusha

Team Katusha pakt de langste renner uit het peloton voor de tweede maal mee naar de Tour. Een meer dan logische beslissing. Vorig jaar nog kreeg de Oost-Vlaming de Kristallen Zweetdruppel uitgereikt als beste helper van 2009. De stille kracht zal die taak ook de volgende weken zonder morren op zich nemen. (KBO)