Direct naar artikelinhoud

Vredesinstituut: 'Er zijn te veel wapens vrij verkrijgbaar'

Het plan van de ministers van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) en Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) om het wapenbezit aan te pakken, kan rekenen op de goedkeuring van Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut. 'Heel wat wapens zijn nog altijd niet geregulariseerd.'

Voor het rapport Vuurwapens: handel, bezit en gebruik dat het Vlaams Vredesinstituut begin dit jaar publiceerde, bracht onderzoeker Nils Duquet de wapenwereld in ons land in beeld. Zijn conclusie: ondanks schattingen die oplopen van 1,5 tot 2 miljoen stuks is het onmogelijk om een onderbouwd getal te plakken op het particulier vuurwapenbezit. Toch wil de regering het bezit, zowel legaal als illegaal, verstrengen.

Hoe pak je het wapenbezit aan, zeker in het illegale circuit, als de omvang van het probleem niet gekend is?

Nils Duquet: "Bij illegaal wapenbezit spreek je over twee groepen. Enerzijds zijn er de particulieren die vroeger wel legaal een wapen hadden, maar die het sinds de nieuwe wapenwet van 2006 nog niet geregulariseerd hebben. Zij staan in het Centraal Wapenregister (CWR) onder oorlog- en verweerwapens, een categorie die niet meer bestaat. Toch waren in maart 2010 nog altijd 362.000 van de in totaal 740.000 geregistreerde wapens in dat vakje ondergebracht. We vermoeden dat het CWR achterloopt met haar administratie, maar het is simpel om die wapens en hun eigenaars op te sporen."

Anders ligt het bij de criminelen, die je niet zomaar kan aanschrijven.

"Je zou eerst een inschatting moeten maken van het aantal wapens dat bij hen circuleert, maar daar is onderzoek voor nodig. In Nederland is dat al gebeurd, en daar kwam men uit op tienduizenden wapens. De situatie ligt wat moeilijker in ons land, omdat we hier een grote groep particuliere bezitters hebben. Bovendien worden in beslag genomen wapens als een bijvangst beschouwd. In een drugsonderzoek is het niet meteen een prioriteit."

Wat zeggen de recentste politiestatistieken?

"In 2010 waren er 11.000 vaststellingen van illegaal wapenbezit. Het grootste deel, 6.850 inbeslagnames, ging over vuurwapens. Dat is meer dan het jaar voordien. Ook de wapenhandel is toegenomen: in tien jaar tijd is er sprake van een verdubbeling. Vorig jaar noteerde de politie 347 vaststellingen van wapenhandel."

Wil dat zeggen dat er in ons land meer wapens in omloop zijn?

"Niet noodzakelijk. Doordat nog zoveel particulieren hun wapen niet geregulariseerd hebben, worden de cijfers wat vertekend."

Hoe evalueert het Vredesinstituut de aangekondigde verstrenging van de wapenwet?

"De toegelaten wapens aanpakken is dringend nodig. Al bij de publicatie van ons rapport wezen we erop dat de lijst van de historische, folkloristische en decoratieve vuurwapens te lang is. Die kan je in ons land vrij verkrijgen, omdat er geen munitie meer voor is. Maar onlangs is gebleken dat bijvoorbeeld voor Russische Nagant-revolvers wel nog kogels voorradig zijn. Er zijn ook een aantal mensen in ons land die zich bezighouden met het 'tunen' van wapens. Zij kunnen van een kalasjnikov die is omgebouwd tot een semi-automatisch sportwapen opnieuw een volautomatisch geweer maken. Zonder vergunning."