Direct naar artikelinhoud

Nederland massaal op zoek naar vermiste broertjes

Half Nederland zoekt koortsachtig naar de verdwenen broertjes Ruben (9) en Julian (7). Die werden maandagavond voor het laatst gezien met hun vader. Dezelfde nacht nog sloeg de vader de hand aan zichzelf.

De feiten doen niet meteen het beste vermoeden. De Nederlandse broertjes Ruben en Julian verbleven afgelopen maandag bij hun vader, die al een aantal jaren gescheiden leefde van de moeder.

Dinsdagochtend werd de vader dood aangetroffen in een recreatiegebied bij Doorn, niet ver van Utrecht. Hij had zichzelf verhangen.

Over het lot van de kinderen is voorlopig helemaal niets bekend. Wel is duidelijk dat de vader maandag om kwart voor tien 's avonds nog heeft getankt bij een station in Neerbeek in Zuid-Limburg, niet ver van de Belgische en Duitse grens. Camerabeelden toonden aan dat de broertjes op dat ogenblik nog in de auto van hun vader zaten.

Met behulp van nummerplaatherkenning werd achterhaald dat de auto drie uur later passeerde in Rhenen, een goeie honderd kilometer noordwaarts, en niet ver van de plek waar het ontzielde lichaam van de vader die ochtend gevonden werd. Of de twee jongens in Rhenen nog in de auto zaten, is niet duidelijk. De omgeving van de plek waar hun vader zelfmoord had gepleegd werd dinsdagavond al volledig uitgekamd door de politie, evenwel zonder resultaat. Na een tip aan het adres van de politie werd de zoektocht woensdag verplaatst naar een natuurgebied in Zuid-Limburg, maar ook daar werd niets gevonden.

Behalve de politie zijn ondertussen ook talloze burgers op zoek naar de twee broers. Ze werden daartoe onder meer aangespoord door de moeder van de jongens, die via de sociale media vroeg om "de hoop op het vinden van Ruben en Julian niet te verliezen" en meteen ook "iedereen" opriep om uit te kijken naar "mijn kleine mannetjes".

De afgelopen dagen zag het ene na het andere burgerinitiatief het levenslicht. Zo werden gisteren vier terreinen in de buurt van Utrecht volledig uitgekamd na een oproep van een buurtbewoner op Facebook. Zonder resultaat, de komende dagen wordt verder gezocht.

De politie liet ondertussen openlijk weten te twijfelen aan het nut van die operaties. Of de politie zelf nog verdere zoekacties plant, was bij het ter perse gaan gisteren nog niet bekend.