Direct naar artikelinhoud

Festival Het Betere Boek richt de blik op Rusland

Het tweedaagse Gentse festival Het Betere Boek slaat komend weekend de vleugels uit en kijkt richting Rusland. Het zocht daarvoor Oost-Europa-kenner en schrijver Johan de Boose aan als curator. Aanleiding is het feit dat in Rusland exact 100 jaar geleden een revolutie plaatsvond die de geschiedenis grondig door elkaar husselde.

"Maar we richten ons niet uitsluitend op het verleden", zegt De Boose. "We willen ook de brug naar vandaag te slaan, met hedendaagse auteurs."

Volgens De Boose wordt Rusland tegenwoordig te eenzijdig geïdentificeerd met de persoon van Poetin. "Uit het dagelijkse nieuws rijst een sfeer van ongerustheid of dreiging op rondom Rusland. Maar we willen ook de positieve kanten laten zien en de immense rijkdom van de literatuur en kunst. De Russische poëzie bijvoorbeeld is zo rijk - met al zijn Nobelprijswinnaars - en ook op economisch en politiek vlak is er een breed spectrum aan opiniemakers.

"Ik koos ervoor om interdisciplinair te werken met theater, beeldende kunst en literatuur. En we willen een forum creëren waarin ook na het festival de huidige politieke en economische situatie onderzocht wordt."

Met de Britse historica Catherine Merridale en haar boek Lenin in de trein bekijkt Het Betere Boek het ontstaan van de Russische Revolutie. Spektakel belooft Kyrill Medvedev met zijn performances en punkattitude. Hij is een van de felste critici van Poetin. Medvedev stelt op Het Betere Boek in première zijn nieuwste bundel Biopolitiek voor, vol zwarte humor en burlesken. Medevedev begon aan deze gedichten in de nasleep van de Arabische Lente, die even de hoop van de Russische activisten deed opflakkeren.

"Maar ook bekende vertalers als Hans Boland en Gretske de Haan mogen hun zeg doen. Het valt overigens te betreuren dat er voorzichtiger wordt omgesprongen met vertalingen uit het Russisch. Daardoor zien we de diversiteit van de Russische letteren te weinig."

Andere gasten zijn prof Emmanuel Waegemans, de Russisch-Vlaamse auteur Aleksandr Skorobogatov, journalist Jan Balliauw en Jan Brokken met zijn boek over Sint-Petersburg. Olek Lysenko serveert met Koenraad Tinel een literair-muzikaal programma. Zelf brengt De Boose zijn monoloog Bloedgetuigen. De Boose had nog eventjes gehoopt ook een lid van Pussy Riot naar Gent te halen. "Maar budgettair ging dat ons petje te boven."

Het Betere Boek, een organisatie van het Willemsfonds, strijkt dit keer neer op twee nieuwe locaties, met name NEST (de oude stadsbibliotheek aan het Zuid) en de Minardschouwburg. "Ik heb daar zelf op aangedrongen," zegt De Boose, "zodat we meer podiummogelijkheden krijgen."

Op zaterdagavond 14 oktober wordt het festival afgesloten met de uitreiking van De Bronzen Uil 2017, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het afgelopen jaar, goed voor 5.000 euro. De genomineerden (Emy Koopman, Dimitri Leue, Elise Wuyts, Haro Kraak, Gerrit Janssens, John-Alexander Janssen en Lieke Kézér) worden geïnterviewd door de juryleden. Vorig jaar won Lize Spit de Uil.

hetbetereboek.be

Telex

De Irakese Nederlander Rodaan Al Galidi trakteert dan weer op een bloemlezing uit zijn veel gelauwerde werk en weegt de verschillen en gelijkenissen af tussen zijn moedertaal en zijn adoptietaal. Met live ud-muziek, Arabische liederen, workshops kalligrafie, fototentoonstellingen, een boekentafel en Syrische hapjes. Vanaf 15 uur in Theater Arsenaal te Mechelen, tickets 6 euro, facebook/cbib.be.

Ondertussen zijn 12.000 exemplaren van het geschrift gesleten via Blendle. "Als het werk traditioneler uitgebracht zou zijn, op papier, zou het zeker de top drie van de Bestseller 60 van het CPNB gehaald hebben", aldus Blendle-directeur Alexander Klöpping.