Direct naar artikelinhoud

Kledingmerk Lacoste censureert fotografieprijs

Kledingmerk Lacoste is het middelpunt van een vieze censuurrel. Lacoste was hoofdsponsor van de befaamde Zwitserse prijs Elysée-Lacoste voor jonge fotografen, en heeft de jury gevraagd een werk van de shortlist te halen omdat het 'te politiek' was.

Voorwerp van het schandaal is de bijdrage van de jonge Palestijnse kunstenares Larissa Sansour aan de Prix Elysée-Lacoste, een prestigieuze fotowedstrijd van het Elysée Museum in het Zwitserse Lausanne. De winnaar van de vorig jaar pas opgerichte prijs gaat met 25.000 euro naar huis. Sansour interpreteerde het opgelegde thema 'Levensvreugde' nogal vrijelijk, door een fotoreeks te tonen onder de noemer 'Nation Estate'. Daarin beeldt ze de Palestijnse bevolking af in een wolkenkrabber, een verwijzing naar de poging van de Palestijnse gebieden om erkenning van de VN te krijgen als onafhankelijke staat.

De drie foto's van Sansour werden evenwel uit de selectie van acht kandidaat-prijswinnaars gehaald. Volgens Sansour zelf was het sponsor Lacoste die erop aangedrongen had haar werk te schrappen, omdat het 'te pro-Palestijns en te politiek' geladen was.

De organisatoren bevestigen dat Lacoste zich gemoeid heeft met de beslissing, maar ontkennen dat daar een politieke stellingname mee gemoeid was. Volgens de organisatie "kwam het werk van Sansour niet in aanmerking voor de prijs omdat het niets te maken had met het thema levensvreugde".

De bemoeienissen van de sponsor met de deelnemerslijst hebben de wedstrijd een kwalijke naam gegeven. Een poging om tot een compromis te komen, maakte de affaire enkel nog gênanter. De wedstrijdjury vroeg Sansour of ze haar werk elders, buiten de wedstrijd om, in het museum wou tentoonstellen, waarbij dan meegedeeld zou worden dat Sansour zich vrijwillig had teruggetrokken. Dat weigerde de kunstenares, waarna de zaak in de openbaarheid kwam.

Grote gevolgen

De censuurrel heeft grote gevolgen voor de wedstrijd. Lacoste heeft zich inmiddels "voor eens en voor altijd" teruggetrokken als sponsor van de Prix Elysée. De prijs zelf is inmiddels afgelast. De organisatoren doen dat nu officieel uit protest tegen "de wil van een privépartner om het werk van Larissa Sansour uit te sluiten" en hechten hun steun aan "de artistieke kwaliteit en het engagement in het werk" van de kunstenares. Volgens de museumdirectie is de afloop "erg betreurenswaardig. Maar het gaat hier nu eenmaal om een bedrijf dat nieuw is in het kunstmecenaat. Kunstpartner zijn vergt een lange leerschool."