Direct naar artikelinhoud

'Nibali schiet net tekort bergop, maar hij is wel favoriet'

Froome won voor de vierde keer de Tour en nu wil hij voor de eerste keer de Vuelta winnen. Nibali werd derde in de Giro en Nibali wil ook de Vuelta winnen. De voorbereiding van de Italiaan was anders dan die van de Brit. Op 10 september in Madrid zal blijken wie het bij het rechte eind had.

Chris Froome gaat voor een onmogelijke combinatie. "In het moderne wielrennen heeft niemand ooit Tour en Vuelta in hetzelfde seizoen gewonnen." Vincenzo Nibali had het ook wel willen proberen om Tour en Vuelta te rijden. En te winnen ook. Maar dan had hij moeten passen voor de Giro. Dat heeft Nibali, in de dertien jaar dat hij profwielrenner is, al zes keer gedaan. Maar in 2017 kon het niet. Echt niet.

Omdat het de honderdste Giro was, een jubileum. Omdat de Ronde van Italië drie dagen op Sicilië toefde. Nibali is een Siciliaan, geboren in Messina. Uitgerekend in Messina lag de finishlijn van de vijfde etappe in de Giro. U begrijpt, Nibali die niet startte in de Giro, dat zou heiligschennis zijn geweest. Nibali moest dus keuzes maken. Giro. Geen Tour. Wel Vuelta.

Via Polen en de Alpen

De Italiaan is een ex-eindwinnaar van de Ronde van Spanje. Al is dat inmiddels ook al van 2010 geleden. Dat hij zaterdag in Nîmes voor de vijfde keer in zijn carrière aan de start van de Vuelta stond, was ook maar met de enige ambitie om hem te winnen.

Dat Nibali ook voor een combinatie Giro-Tour had kunnen kiezen, zegt Paolo Slongo, de Italiaanse coach van Nibali. Maar dat leek geen goed idee. "Je kunt het doen wanneer de Giro alleen in de laatste week hard is. Daar kun je je voorbereiding op afstemmen. Maar zo was de Giro dit jaar niet. In de eerste week was er al een etappe met aankomst op de Etna. Na negen dagen lag de finish op Blockhaus. Nairo Quintana heeft het gedaan en het is hem echt slecht bekomen."

Veel koersen heeft Nibali na de Giro en voor de Vuelta niet gereden. Na het Italiaans kampioenschap startte hij enkel in de Ronde van Polen (29 juli-4 augustus), waarin Nibali negende werd. En verder trainde hij in juli in de Alpen.

Dat maakt dat Nibali met 55 koersdagen aan de Ronde van Spanje is begonnen. Dat is nog altijd meer dan Chris Froome, die bij de start van de Vuelta 48 koersdagen had.

Toch lijkt Nibali goed begonnen in Spanje. Dat hij zaterdag in de ploegentijdrit in Nîmes met zijn Bahrein-ploegmaats tijd zou verliezen op de Sky-machine van Froome, was een uitgemaakte zaak. Maar van die 22 seconden verlies maakte hij er zondag en maandag alweer 12 goed. Maandag won hij de derde rit, Froome werd derde. Nadat Froome in de slotbeklimming nog van hem was weggereden, keerde Nibali in de afdaling terug. De Italiaan lijkt dus in vorm. Toch?

Slongo: "Op die slotklim maandag zag je toch dat Vincenzo in het klimmen nog tekortschiet tegen Froome en Esteban Chaves. We zullen zien hoe het verder gaat in deze Vuelta. We hopen dat het verschil met Froome en Chaves enkel komt omdat Vincenzo sinds de Ronde van Italië maar één koers meer gereden heeft. En als je mij vraagt wie er favoriet is voor de Vuelta, dan zeg ik toch Nibali."