Direct naar artikelinhoud

Kan kanker via bloed opgespoord worden?

Geen colonoscopie of biopsie meer. Als we enkele Britse wetenschappers mogen geloven, zullen we in de toekomst alle kankers kunnen opsporen via het bloed.

Onderzoekers van de Universiteit van Bradford hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om kanker in het bloed te detecteren. Voor drie verschillende kankertypes zijn de resultaten alvast veelbelovend. In die mate zelfs dat het team hoopt een universele test te ontwikkelen.

De witte bloedcellen van patiënten met darm-, long- en huidkanker werden blootgesteld aan ultraviolet licht. Dat licht beschadigt de DNA-cellen. Maar bij wie kanker heeft, raakt het DNA nog een pak sneller aangetast. Op die manier kon men zien wie ziek is. Concreet zou dat betekenen dat patiënten geen pijnlijke onderzoeken meer moeten ondergaan. Een simpele prik en de dokter ziet of je kanker hebt. Het zou zelfs in een vroeg stadium opgespoord kunnen worden.

Professor Karim Vermaelen (UZ Gent) is minder euforisch. "Ik denk dat er nog heel veel vragen zijn bij die studie. Hoeveel procent van de gevallen krijgt een positieve uitslag, terwijl in feite niets aan de hand is? Hoeveel kankers mist de test? Dat is nog niet duidelijk. Als je mensen op die manier wil screenen, moet dat heel accuraat zijn."

Vraag is ook wat artsen precies leren uit de bloedtest. Detecteert het gewoon de kanker, of geeft het ook meer specifieke informatie bloot? "Anders moet je na die test sowieso overstappen naar meer ingrijpende procedures", legt Vermaelen uit. "Je kunt je afvragen hoe nuttig het dan is."

Professor Vermaelen mag dan zijn vragen hebben bij de nieuwe bloedtest, een aantal andere gelijkaardige technieken zijn volgens hem wel veelbelovend. "Je hebt een test die rondcirkelende tumoren in het bloed opspoort", legt hij uit. "Dat is heel nuttig om een eventueel herval te detecteren. Maar bloed zal volgens mij nooit voldoende zijn om een antwoord te krijgen op alle vragen."