Direct naar artikelinhoud

Olivier Maingain reikt Ecolo de hand

DéFI-voorzitter Olivier Maingain heeft aangekondigd dat hij op korte termijn Ecolo gaat uitnodigen om samen een eisenbundel op te stellen. Hij wil daarmee de andere partijen dwingen positie in te nemen.

"We zullen dan zien wie het verst wil gaan", verklaarde hij op de RTBF. Maingain benadrukte de noodzaak van een "gezondmaking in de diepte" en de "meedogenloze verwijdering van al degenen die aan de basis van de schandalen liggen".

Sinds de oproep op 19 juni van cdH-voorzitter Benoît Lutgen om regeringen te vormen zonder de PS in Wallonië, nam de partij in Brussel en in de Franse Gemeenschap het voortouw. De voorzitter van DéFI zegt een ander perspectief op het oog te hebben. "Het is in de eerste plaats aan hen om zich te positioneren tegenover ons", zei Maigain.

Olivier Maingain verzekerde "op gelijke afstand" te staan tegenover de drie andere partijen, met name PS, MR en cdH.

Schaduw over partij

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zei zaterdagmorgen nog in Le Soir dat deze crisis een Waals probleem was, geen Brussels. "Wij hebben een contract tot eind 2019. Ik ben me ervan bewust dat (de heisa om daklozenorganisatie) Samusocial een schaduw over mijn partij werpt. Maar we hebben de nodige beslissingen genomen, de verantwoordelijken zijn uit de PS gezet."

Intussen hebben MR en cdH het voorbije weekend hun besprekingen voor de drie gewestelijke entiteiten (Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap) voortgezet. Maandagnamiddag zitten ze opnieuw rond de tafel. "Er worden ook ontmoetingen met de socio-economische actoren en het middenveld geprogrammeerd", zo maakten de twee partijen bekend in een identiek, maar afzonderlijk verspreid persbericht.