Direct naar artikelinhoud

Gespannen zenuwen over sociale zekerheid

De begrotingsopmaak is uitgesteld naar half augustus, maar toch rommelt het in de centrumrechtse coalitie. N-VA zegt dat de sociale zekerheid met een gat van 748 miljoen euro kampt en wil daar meteen verder besparen. De coalitiepartners steigeren.

N-VA haalt het tegenvallende resultaat uit een rapport van het beheerscomité van de sociale zekerheid. Volgens de geel-zwarte interpretatie blijkt daaruit dat er een groter dan verwacht tekort is in de sociale kas. Vooral de inkomsten zijn lager dan voorspeld. Maar er zijn ook hoger dan verwachte uitgaven voor het brugpensioen. "Dat komt doordat de sociale partners sommige hervormingen hebben uitgehold", reageert N-VA-Kamerlid Jan Spooren in De Tijd.

Volgens Spooren zjin een aantal extra hervormingen noodzakelijk. Daarbij moet de focus liggen op het weer aan het werk helpen van de groeiende groep arbeidsongeschikten. "Uit de vooruitzichten blijkt dat het budget voor arbeidsongeschikten tegen 2020 stijgt tot 1,6 miljard euro. Dat is meer dan we besparen door de pensioenhervorming en in de werkloosheid."

CD&V-vicepremier Peeters is het helemaal niet eens met de analyse van N-VA. "De partij maakt een heel spijtige voorstelling van de feiten", benadrukt hij. De 748 miljoen waarvan gesproken wordt, is volgens hem slechts "een technische voorstellingswijze". Het is niet zo dat de sociale zekerheid met een gigantisch budgettair probleem kampt. Volgens de oranje interpretatie is er eigenlijk weinig veranderd sinds de laatste begrotingscontrole. Het budget van de sociale zekerheid is vrijwel in evenwicht.

De enige tegenvaller zijn de inkomsten uit de fiscale ontvangsten. Die liggen 37 miljoen euro lager dan vooraf ingeschat. Maar op het totaalbudget van de sociale zekerheid, goed voor bijna 65 miljard euro, is dat niet meer dan een schijntje.

Ook de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat de cijfers van N-VA maar een momentopname zijn. "De cijfers van de sociale zekerheid worden voortdurend gemonitord. Dit gesprek kan om de maand gevoerd worden."

Het besluit? Zoals politicoloog Carl Devos (UGent) opmerkt: de nervositeit over het budget van de sociale zekerheid voorspelt weinig goeds voor het begrotingsdebat dat half augustus begint. De centrumrechtse coalitie maakt zich weer op voor beenharde onderhandelingen.