Direct naar artikelinhoud

Facebook haalt 'Wat als?'-pagina offline

Wat als Facebook een beetje humor zou hebben? Dan zou de Facebook-pagina van het VTM-programma Wat als? niet offline gehaald zijn. Het Amerikaanse internetbedrijf heeft die pagina even van het net gehaald omdat er een clipje te zien was met te veel bloot.

In de gewraakte sketch zie je Ben Segers en Nico Sturm die deelnemen aan de audities van Belgium's Got Talent. Het duo doet er iets compleet nieuws en beeldt 'homoseksualiteit' uit. Maar twee mannen die elkaar pakken met de broek op de enkels, is voor Facebook een brug te ver. En dus is de Facebook-pagina van Wat als? niet meer bereikbaar.

"De jaren dat Facebook supercool was, zijn duidelijk voorbij", zegt Tim Van Aelst, de showrunner van het VTM-programma. "Vraag is of bloot hier het probleem is, dan wel de homofobie. De nieuwe preutsheid gaat toch echt wel ver als zulke dingen niet meer mogen."

De pagina verscheen gisterennamiddag opnieuw online, nadat het bewuste clipje door het webteam van VTM werd verwijderd. Eind goed, al goed. Al blijft bij VTM wel een wrange nasmaak hangen. "Het blijft vreemd dat zo'n pagina zonder verwittiging offline wordt gehaald", zegt woordvoerster Sara Vercauteren. "Bij dit soort filmpjes is de context heel belangrijk, maar we kregen dus niet de kans om uitleg te geven bij het soort programma dat Wat als? is."

Strikte huisregels

Bij Medialaan, het moederbedrijf van VTM, hopen ze om in het vervolg te kunnen overleggen met Facebook wanneer er een probleem is met een programmapagina. "Net omdat de context bij die programma's van zo'n groot belang is." Maar de kans op uitzonderingsmaatregelen is zo goed als nihil. "Content die in strijd is met onze richtlijnen wordt verwijderd", klinkt het bij Facebook. "Elke dag komen er wereldwijd miljoenen meldingen van schending van die 'huisregels' bij ons binnen. Om snel te kunnen reageren is het essentieel dat we één beleid hebben dat onze teams wereldwijd, eenduidig en eenvoudig kunnen toepassen."

In het geval van het Wat als?-clipje is het niet ver zoeken naar een inbreuk tegen die huisregels. Facebook verbiedt foto's met volledig zichtbare billen. En laat dat nu net het lichaamsdeel zijn dat Ben Segers in het clipje uitdrukkelijk laat zien. En daar kan dus niet over onderhandeld worden.