Direct naar artikelinhoud

Modehuis met koninklijke allure

Elegant, verfijnd, kleurrijk en met veel gevoel voor kwaliteit. Het zal niemand verbazen dat in dit Brusselse appartement Edouard Vermeulen (59) woont, de ontwerper van modehuis Natan: 'Ik wilde de sfeer van een grand hotel.'

Een totaal geruïneerd kraakpand zonder ramen of deuren: het is moeilijk te geloven in welke staat modeontwerper Edouard Vermeulen het pand tien jaar geleden kocht. Als je er nu binnenstapt, waan je je in een authentiek art-decoappartement. Het licht valt prachtig binnen door kamerhoge ramen en alles - van het parket tot de houten lambrisering en de moulureplafonds - ziet er picobello uit. En dat allemaal dankzij Vermeulen himself.

"Het gebouw, een oorspronkelijk hôtel particulier uit 1928, was acht jaar gekraakt voor ik het kocht. En in de 20 jaar daarvoor had het pand ook geen deftig onderhoud gehad. Ik kocht het van een projectontwikkelaar die het wilde afbreken en er een grote building wilde neerpoten. Maar hij kreeg geen vergunning, omdat het beschermd is."

Architect van het prachtige gebouw was Adrien Blomme. Hij ontwierp ook de brouwerij Wielemans-Ceuppens, waar nu het kunstencentrum Wiels zit. In de gevel van het appartement zie je duidelijk zijn art-decosignatuur. Binnen zijn er meer neoclassicistische elementen. Vermeulen voegt daar nog een hedendaagse laag aan toe. Dit appartement lijkt totaal niet op zijn vorige woonst, in Sint-Katelijne-Waver.

"Twintig jaar lang woonde ik er in een 18de-eeuwse gentilhommière, zeg maar een burgerlijk landhuis. Maar op den duur wilde ik iets anders. Het pendelen naar mijn werk in Brussel was door de files niet meer te doen en ik werd er ook wat eenzaam. Ik ben heel blij dat ik nu in de stad woon. Dat ik nu naar mijn werk kan wandelen, is echt fantastisch."

Kasteelmeubels

Vermeulen, die zelf is opgeleid als interieurvormgever, tekende zelf de inrichting. Ook de opvolging van de werf deed hij zelf. "Een enorme klus, maar ik had er veel plezier in. Omdat mijn huis in Sint-Katelijne-Waver nog niet was verkocht, moest ik niet in het stof wonen", herinnert Vermeulen zich nog. "Op een stuk houten lambrisering na, was er haast niets meer over van het oorspronkelijke interieur. Alles heb ik hersteld: van de gevel tot het dak, van de plafonds tot de vloeren.

"Als uitgangspunt voor het ontwerp van de inrichting gebruikte ik vooral de zichtlijnen. Die wilde ik zo lang mogelijk houden. Het grondplan van het appartement is een brede u-vorm. Door in het midden van elke kamer dubbele deuren te steken, kijk je helemaal van de ene naar de andere kant. Een heel ruimtelijk effect wat nog versterkt wordt door de hoge plafonds en de grote ramen." Aan het ene uiterste van het appartement zit een kleine keuken, aan het andere uiteinde de slaapkamer. Daar tussenin liggen de leefruimtes: een eetplaats, een salon met bureau en een bibliotheek met open haard.

De meubels zijn een mix van eigen trouvailles, spullen die hij meenam van zijn vorige huis en stukken van decorateur Gert Voorjans. Zoals de gele zetel die meteen in het oog springt als je bij Vermeulen binnenkomt. "Ooit stond dit meubel in het Kasteel van Argenteuil van Leopold III. Gert kocht hem op een veiling en liet hem opnieuw bekleden met de originele gele zijden stof", vertelt Vermeulen. "Vroeger stond hier nog een tweede grote sofa, maar die heb ik weggehaald. Ik zit hier toch meestal alleen. En dan heb ik liever meer ruimte dan meer meubels. Hoe ouder ik word, hoe meer ik verlang naar soberheid."

Stadscottage

Vermeulen is zijn opleiding als interieurvormgever nooit helemaal vergeten. Zo is hij steeds nauw betrokken bij de inrichting van alle Natan-winkels. Maar ook op privévlak blijft het hem bezighouden. "Iets waar ik nog van droom, is om zelf iets te bouwen. Het liefst aan de kust. Ik heb al wat ideeën", verklapt hij. "Het zal heel anders zijn dan hier. Ik vind dat elke locatie vraagt om een eigen stijl. Mijn huis in Sint-Katelijne-Waver was veel landelijker ingericht, meer à la Axel Vervoordt. Dat paste daar ook. Hier in Brussel hoort een meer kosmopolitische look. Ik wilde hier de sfeer creëren van een grand hotel: chic, een tikje nostalgisch en oud, maar fantastisch goed onderhouden. Aan de kust mag het weer iets heel anders zijn. Een cottage in de stad heb ik nooit begrepen."

Nog tot 4/12 kun je in het Antwerpse ModeMuseum gratis gaan kijken naar de expo Natan: de jurk. Morgen om 12u30 geeft Vermeulen er een lunchlezing in de bibliotheek. Met je ticket (5 euro) krijg je 2 euro korting op de expo van Rik Wouters.

Royalty in eigen huis

Vlij u neer in een weelde aan zijde en fluweel. Hier en daar een vleugje goud en u waant zich in een luxueuze suite. Selectie Isabelle Van Orshaegen

Lamp L3B Serge Mouille 4.480 euro

Stoel 'Louis' in fluweel Maison du Monde 189 euro

Lakens met zijden bies Zara Home 79,99 euro

Bank Maison du Monde 190,99 euro

Nachtkastje The French Bedroom Company

340 euro

Geurkaars 'Ambre' Diptyque 68 euro