Direct naar artikelinhoud

Dragone verzorgt ceremonies WK voetbal 2014

Franco Dragone, de Belg met Italiaanse roots, zal met zijn entertainmentgroep zowel de openings- als slotceremonie van het WK voetbal 2014 in Brazilië verzorgen. Als de Rode Duivels er niet geraken, dan toch deze Belg.

Erg verrassend is de toekenning niet. Dragone liet eerder dit jaar, op 10 januari, al weten dat zijn groep "exclusieve onderhandelingen" voerde voor het organiseren van de befaamde opening en sluiting van het wereldkampioenschap voetbal. "Na maanden van onderhandelingen zijn we nog als enige in de running", liet een woordvoerder van de Franco Dragone Entertainment Group uit La Louvière toen optekenen. "De gesprekken zitten in een vergevorderd stadium." De akkoorden voor de creatie van de ceremonie zijn ondertussen ondertekend, in Parijs. Dat liet de Group weten.

Een hele eer toch wel, die toekenning. Weinig megashows zijn zo immens, kosten zo veel geld en bereiken zo veel mensen. Zo kostte de openingsceremonie op de Olympische Spelen in Londen afgelopen zomer 34 miljoen euro voor een drie uur durend spektakel met dik 10.000 figuranten. En wat geldt voor de show op de Olympische Spelen, geldt ook voor het WK voetbal: de wereld kijkt mee.

Franco Dragone ontwierp eerder al de ceremonie voor de opening van Euro 2000 in het Koning Boudewijnstadion. Een show van elf minuten die bijna één miljoen euro kostte. Een kolfje naar zijn hand. Dragone is gepokt en gemazeld in de wereld van maskers en trapezes. Hij maakte in de jaren tachtig en negentig een keurmerk van Cirque du Soleil met een potpourri van acrobatie, mysterie en muziek. Een merk dat wereldwijde faam oproept. Een merk ook dat fors opbrengt. In 2011 realiseerde de Franco Dragone Entertainment Group een omzet van 30 miljoen euro.

Dragone beschikt nu over zestien maanden om de spektakels voor de opening en afsluiting van het WK 2014 te creëren, die respectievelijk op 12 juni 2014 in Sao Paulo en op 13 juli 2014 in Rio de Janeiro plaatsvinden.