Direct naar artikelinhoud

Energiecontractvan onbepaalde duur is goedkoopst

Wie vandaag een elektriciteits- of gascontract heeft van onbepaalde duur, betaalt gemiddeld het minst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse energiewaakhond VREG.

Het lijkt vreemd: terwijl iedereen, sp.a-minister Johan Vande Lanotte op kop, aanbeveelt om niet zomaar trouw te blijven aan je stroomleverancier, zijn het net de contracten van onbepaalde duur die het goedkoopst zijn. Voor elektriciteit bespaart een gemiddeld gezin met een contract van onbepaalde duur jaarlijks 200 euro voor gas en 70 euro voor elektriciteit in vergelijking met een contract voor één jaar.

Het is dus simpel? Iedereen moet zo'n contracten nemen? Door de afschaffing van de verbrekingsvergoeding kan je trouwens altijd vertrekken bij je stroomleverancier. Waarom zou je dan nog een contract van één, twee of drie jaar nemen? "Het is ingewikkelder dan dat", zegt Sofie Lauwaert, woordvoerder van de VREG. "Er worden immers zelden contracten van onbepaalde duur aangeboden. Kleine spelers zoals Ecopower en Wase Wind doen dat vandaag, maar grote leveranciers zoals Electrabel niet. Slechts 9 procent van de gezinnen heeft een contract van onbepaalde duur. Tegenover 72 procent voor één jaar."

Ook opmerkelijk: voor het eerst zijn energiecontracten met een vaste prijs gemiddeld goedkoper dan contracten met een variabele prijs. Dat geldt zowel voor elektriciteit als voor gas. De cijfers gaan daarmee in tegen de intuïtie. Een vaste prijs is normaal toch duurder omdat de leverancier zich op voorhand moet indekken tegen prijsschommelingen?

Volgens de VREG heeft het te maken met de inkoopstrategie van de leveranciers. "Het risico om een vaste prijs aan te bieden is vandaag klein voor leveranciers. Daarnaast heeft de concurrentie zich vooral toegespitst op die vaste contracten. Rond de variabele contracten hing veel onzekerheid door de prijsbevriezing."

"Onze campagneslogan in 2012 was: 'Durf vergelijken'. Dat heeft voor een revolutie gezorgd op de energiemarkt, met meer klantenwissels dan ooit tevoren. Onze slogan in 2013 moet misschien worden: 'Blijf vergelijken'", besluit Lauwaert. "Het is moeilijk om algemeen te zeggen: kies voor een vast contract of kies voor een van onbepaalde duur. Iedereen moet zelf afwegen. En dat blijven doen, best een keer per jaar. Prijzen veranderen en er komen nieuwe leveranciers bij."