Direct naar artikelinhoud

Meer zelfstandigen in slechte papieren

In het eerste trimester van 2013 vroegen 7.849 zelfstandigen een vrijstelling van hun sociale bijdragen aan. Nochtans leek in 2012 het tij na de crisis gekeerd.

Zelfstandigen die het financieel moeilijk hebben, kunnen een vrijstelling van sociale bijdragen vragen. In het eerste trimester van 2013 vroegen 7.849 zelfstandigen zo'n vrijstelling aan. Dat is 3 procent meer dan het eerste kwartaal van 2012.

Nochtans leek in 2012 het tij gekeerd voor de zelfstandigen: het aantal aanvragen was toen jaar na jaar gedaald met 10 procent. Maar die tendens houdt dus niet aan. Het huidige aantal aanvragen zit bovendien nog steeds boven het pre-crisisniveau.

Minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) hakte vorige maand de knoop door over de nieuwe berekeningswijze voor de sociale bijdragen van zelfstandigen. Voor een werknemer is dat eenvoudig: de werkgever houdt de bijdrage rechtstreeks van zijn loon af en stort ze door aan de RSZ.

Maar de sociale bijdrage voor zelfstandigen wordt vandaag berekend op het inkomen van drie jaar eerder. Dat kan zelfstandigen tijdens een crisisperiode in moeilijk vaarwater brengen, waardoor ze een vrijstelling aanvragen.

In de toekomst zullen de sociale bijdragen van de zelfstandigen het inkomen nauwer volgen. Ze zullen bepaald worden in functie van het inkomen van het jaar zelf.