Direct naar artikelinhoud

Gul Telenet stapelt schulden op

Telenet schittert op de beurs na zijn aankondiging dat het de aandeelhouders een klein miljard euro gunt. De schuldenberg van 3,84 miljard euro zwelt door de monstervergoeding verder aan.

Beleggers reageerden gisteren euforisch op het aangekondigde dividendenfestijn bij Telenet. De beurskoers schoot in een eerste reactie meteen 5 procent hoger. Telenet financiert de bonanza door zich dieper in de schulden te steken, maar daar maalden de beleggers niet om.

"Telenets schuldopbouw is geen probleem op korte termijn", zegt portfoliomanager Stijn Elebaut bij SG Private Banking. "De verhouding tussen schuld en cashflow is van belang. En er is goed zicht op de toekomstige cashflows, want de abonnementen bij Telenet blijken goed bestand tegen de recessie."

"De operationele kosten blijven zeer goed onder controle, terwijl de balans ondertussen wel uitpuilt met schulden", vindt analist Thomas Deschepper van KBC Securities. "Door de voorgestelde dividenduitkering zal de nettoschuld stijgen tot zo'n 4,5 maal de operationele winst en dat is veel. De riante uitbetaling is dus ook de laatste. Na de betaling zal Telenet een goed geleid bedrijf met een superieur netwerk blijven, maar met minder groeimogelijkheden. Er is ook meer risico door de hoge schuldhefboom." De lage rentestanden maken het momenteel erg goedkoop om te lenen, maar bij een plots stijgende rente oogt dat plaatje minder rooskleurig.

Onnodige risico's

Offert Telenet door de bijkomende schulden de lange termijn niet op voor de korte termijn? Elebaut: "Het is niet zo dat Telenet investeringen terugschroeft. Dat zou problematischer zijn. Wat ik wel vind: het bedrijf neemt extra risico's op zijn balans die het eigenlijk niet hoeft te nemen. Telenet gaat qua schuldopbouw nu toch wat de limieten opzoeken."

Beursanalisten verwachten dat Telenet de komende jaren hetzelfde recept zal toepassen. Dat speelt in de kaart van Liberty Global, de meerderheidsaandeelhouder van Telenet. Deze keer zal Liberty de dividendenstroom gebruiken voor zijn aankoop van het Britse Virgin Media.

Elebaut: "Als Telenet dezelfde schuldgraad aanhoudt, dan zal het bedrijf in 2014 ook 450 à 500 miljoen euro vergoeden aan de aandeelhouders. Wellicht niet recht-streeks via een dividend, maar via de inkoop van aandelen. Zokan Liberty ook zijn belang in het bedrijf verder verhogen."

Afscheid van beurs

Liberty hoopte recent via een overnamebod het Mechelse bedrijf helemaal op te kopen, maar strandde op 58 procent van het kapitaal. Volgens de experten van Rabo Securities is dat maar uitstel. Via een massale aandeleninkoop in 2014 zal Liberty het overgrote deel van Telenet kunnen inpalmen, verwachten zij. Het afscheid van de beurs komt dan heel dichtbij.