Direct naar artikelinhoud

Meer vuurkracht nodig om nieuwe eurocrisis te bezweren

Bondskanselier Merkel is bereid om Europa meer financiële middelen te geven om te voorkomen dat de eurocrisis weer de kop opsteekt. Vraag is of ze dat in eigen land kan verkopen.

Maandenlang hielden de Duitsers het been stijf, maar Duitsland zou nu toch bereid zijn om in te stemmen met een uitbreiding van de reddingsfondsen voor zwakkere eurolanden. Vanuit Berlijn komen signalen dat de Duitse regering zich niet langer verzet tegen het voortbestaan van het tijdelijke noodfonds EFSF als in juli zijn opvolger en permanent noodfonds ESM van start gaat.

Het ESM heeft een vuurkracht van 500 miljard euro. Gecombineerd met het EFSF, dat Griekenland, Ierland en Portugal reeds heeft bijgesprongen, zou de eurozone over een oorlogskas van 740 miljard euro beschikken. Duitsland staat onder druk van zijn Europese partners en van de Verenigde Staten om de vuurkracht van de noodfondsen te verhogen.

Bondskanselier Angela Merkel wou daar tot dusver niks van weten uit vrees voor hommeles in haar coalitie, maar zou klaarstaan om haar bocht te nemen nu Spanje op de financiële markten onder vuur wordt genomen. De conservatieve regering van Mariano Rajoy in Madrid krijgt de begroting niet onder controle. Tegen eind 2013 moet het tekort van 8,5 procent terug naar 3 procent. Beleggers twijfelen eraan of Spanje het wel zal redden op een ogenblik dat zijn economie krimpt. Zij stuurden de voorbije dagen de rente op Spaans staatspapier weer de hoogte in.

De toestand is zorgwekkend. De Italiaanse premier Mario Monti trok afgelopen weekend aan de alarmbel. Hij vreest dat de Spaanse problemen de hele eurozone zullen besmetten, te beginnen bij Italië. Afspraken over een sterkere verdedigingswal kunnen mogelijk reeds genomen worden op een informeel overleg van de ministers van Financiën van de eurozone vrijdag in Kopenhagen.

Vraag is of het Duitse parlement kan instemmen met zo'n beslissing. Duitsland staat vandaag reeds voor meer dan 200 miljard euro garant voor de redding van zwakkere eurobroertjes. Zelfs een tijdelijke verhoging van de noodfondsen zou betekenen dat Duitsland zijn waarborg fors moet verhogen en dat ligt in Berlijn bijzonder gevoelig, zeker nu er cruciale deelstaatverkiezingen op de agenda staan.

De eurocrisis kende eind vorig jaar een dramatisch hoogtepunt. Beleggers zegden toen massaal hun vertrouwen in de meeste eurolanden op. De redding van Griekenland en de gulle hand van de ECB, die de financiële sector drijvende hield met spotgoedkoop krediet, kalmeerden de markten.

Zowel EU-president Herman Van Rompuy als ECB-voorzitter Mario Draghi verklaarden achteraf dat het ergste van de eurocrisis achter de rug was. De jongste problemen lijken hen ongelijk te geven.

De eurolanden hebben er belang bij om het Spaanse gevaar snel te bezweren. Een oorlogskas van 500 miljard euro volstaat niet om Spanje uit de wind te zetten. Als het daarbij blijft, vecht Europa volgens de gezaghebbende Financial Times met een "kinderpistool in plaats van de bazooka" die nodig is om de strijd om de euro te winnen.