Direct naar artikelinhoud

Zwarte neushoorn afschieten kost kwart miljoen

Een jachtvergunning die toelating geeft om in Namibië een zwarte neushoorn te schieten, bracht op een veiling in het Amerikaanse Dallas 256.000 euro op. Dierenrechtenorganisaties hebben het over een pervers evenement. De initiatiefnemers beweren dat het geld kan helpen om de neushoornpopulatie in stand te houden.

De zwarte neushoorn is één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Begin jaren zestig liepen er nog 70.000 van die beesten in het wild rond. Vandaag zijn er daar nog amper 5.000 van over.

Toch reikt de overheid in Namibië, het Afrikaanse land waar een derde van de neushoornpopulatie leeft, jaarlijks drie jachtvergunningen uit. Elk goed voor het schieten van één exemplaar. De Amerikaanse Dallas Safari Club tikte één van die vergunningen op de kop met de bedoeling die per opbod te verkopen. Een welgestelde jager, die onbekend wenst te blijven, telde zaterdagavond 256.000 euro neer voor zijn ultieme jachttrofee.

De veiling leidde tot grote woede bij dierenliefhebbers wereldwijd. "Het doden van bedreigde diersoorten wordt tot entertainment gemaakt", zegt Jeffrey Flocken van het International Fund for Animal Welfare (IFAW). "Dit is een totaal fout signaal. We laten de wereld weten dat een Amerikaan er alles voor over heeft om een bepaald dier te kunnen schieten."

Dat het geviseerde dier in kwestie een oud, onvruchtbaar geworden, mannetje is dat door zijn agressief gedrag vroeg of laat gedood zou moeten worden, speelt volgens de actievoerders geen rol. "De zwarte neushoorns zijn zo zeldzaam dat we elk exemplaar moeten beschermen."

Meer dan tachtigduizend mensen tekenden onlinepetities tegen de veiling, een aantal actievoerders stonden zaterdagavond voor de deur van de veilinghal en verschillende leden van de Dallas Safari Club ontvingen doodsbedreigingen. Toch blijft Ben Carter, voorzitter van de Safari Club, pal achter het initiatief staan. De volledige opbrengst van de veiling wordt immers doorgestort naar de Namibische overheid die het zal gebruiken voor het in stand houden van de zwarte neushoornpopulatie in het land.

Stropers

Het zijn vooral stropers die het voortbestaan van de zwarte neushoorn bedreigen. De hoorn van de dieren is vooral in Azië gegeerd goed. In landen als China en Vietnam is men ervan overtuigd dat de keratine waaruit de hoorn bijna volledig is opgebouwd een geneeskrachtige functie heeft en kan helpen in de strijd tegen bijvoorbeeld kanker. In die landen kan de prijs voor neushoornpoeder oplopen tot 50.000 euro per kilo.

Niet alleen de zwarte neushoorn is het slachtoffer van stropers. Ook de witte neushoorn, waarvan er naar schatting nog zo'n 20.000 exemplaren in het wild te vinden zijn, wordt met uitsterven bedreigd.