Direct naar artikelinhoud

Wet op medische fouten voor onbepaalde duur uitgesteld

Brussel l Vanaf 1 januari 2008 zouden patiënten geen medische fout meer moeten bewijzen om een schadevergoeding te kunnen krijgen. Zouden, want de wet is allesbehalve klaar. Er is zelfs helemaal geen uitvoeringsbesluit.

De wet die de oprichting van een fonds voor slachtoffers van medische fouten voorzag, was een van de laatste wapenfeiten van de uittredende regering. Door die wet moesten patiënten niet langer naar de rechtbank stappen om de fout te bewijzen maar zouden ze sowieso vergoed worden met het geld in het fonds. De zogenaamde 'nofaultwet' werd in april goedgekeurd, maar om het fonds op te starten zijn Koninklijke Besluiten nodig en die kunnen tijdens een regime van lopende zaken niet worden gemaakt. De voorgestelde datum voor invoering op 1 januari 2008 zal met andere woorden niet worden gehaald. Minister van Volksgezondheid Didier Donfut (PS) zag zich daarom genoodzaakt de invoering van het fonds voor onbepaalde duur uit te stellen.

En gelukkig maar, zeggen experts, want de wet hangt met haken en ogen aan elkaar. "Naast het feit dat er geen uitvoeringsbesluit is, zijn er ook inhoudelijk heel wat problemen", zegt Willeke Dijkhoffz, juridisch adviseur van de groep Gasthuiszusters van Antwerpen en onderzoekster aan de Universiteit Antwerpen.

"Het principe dat de patiënt de medische fout niet meer moet bewijzen om een schadevergoeding te krijgen is zeker goed", zegt Dijkhoffz, "maar praktisch is er nog weinig duidelijkheid." Een van de clausules in de wet, namelijk dat 'alle normale en voorzienbare risico's worden uitgesloten voor schadevergoeding', is bijvoorbeeld voor ruime interpretatie vatbaar. Ook het feit dat de wet enkel geldt voor ziekenhuizen en dus niet voor bejaardentehuizen is een probleem. Daarenboven staat er in de wet niets over preventie van medische fouten: als behandelaars niet meer vervolgd kunnen worden voor een medische fout, gaan ze dan ook niet lakser omgaan met voorzorgsmaatregelen?

Dan is er nog het kostenplaatje, waar grote onduidelijkheid over heerst. Volgens de berekening van het Federaal Kenniscentrum kost de wet liefst het dubbel van wat toenmalig minister voor Volksgezondheid Rudy Demotte had voorzien: 140 miljoen euro per jaar in plaats van 78 miljoen. In geen van beide berekeningen is de kost van de ziekenhuisinfecties opgenomen. "Hoeveel die kosten, is moeilijk te berekenen, maar ziekenhuisinfecties zijn wel de grootste brok uit de schadevergoedingen", zegt Dijkhoffz.

(TDG)