Direct naar artikelinhoud

Europa verhoogt druk op Iran en Syrië met nieuwe batterij sancties

Om Iran te dwingen zijn kernprogramma op te geven, komt de Europese Unie met nieuwe sancties tegen het islamitische regime. De EU-lidstaten willen onder meer de Iraanse financiële sector volledig afsluiten en alle activiteiten met de Iraanse centrale bank op de zwarte lijst plaatsen. Ook komt er een verbod op de import van gas.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Luxemburg besloten. Zij spreken over een 'aanzienlijke uitbreiding' van het pakket strafmaatregelen.

De sancties zijn bedoeld als signaal dat Iran moet stoppen met de ontwikkeling van een kernwapen en constructief moet gaan onderhandelen. Begin dit jaar verbood de EU al de import van Iraanse olie.

Met de sancties wil de EU onder meer de geldkraan voor het Iraanse nucleaire programma zo veel mogelijk dichtdraaien. De EU-ministers plaatsten 34 Iraanse bedrijven op een zwarte lijst omdat zij het regime financieel steunen. Hun tegoeden in de EU worden bevroren. Het regime in Teheran stelt dat zijn kernprogramma uitsluitend vreedzaam is, maar de internationale gemeenschap gelooft dat niet.

Ook de lijst producten die bedrijven in de EU niet meer mogen leveren is uitgebreid. Aluminium en staal, maar ook software die bijvoorbeeld gebruikt kan worden bij de ontwikkeling van kernwapens en raketten, zijn voortaan verboden.

De Europese Unie heeft ook meer Syrische bewindslieden op een zwarte lijst gezet, waardoor nu de complete regering van Syrië wordt aangepakt. Alle personen op de lijst mogen de EU niet meer in. Tevens worden hun tegoeden in de EU bevroren.

Aan de zwarte lijst zijn in totaal 28 topfiguren toegevoegd, waardoor er nu ruim 180 op staan. Met de sancties wil de EU een einde maken aan de gewelddadige onderdrukking van de oppositie.