Direct naar artikelinhoud

En toen was ook de liefde tussen Joëlle Milquet en Elio Di Rupo voorbij

De liefde tussen Elio Di Rupo (PS) en Joëlle Milquet (cdH) is over en uit. De eerste gaf niet thuis toen de tweede hem belde op het moment dat Freddy Thielemans (PS) in Brussel cdH verruilde voor de MR.

Het leek wel een koppel, een onafscheidelijk duo in de Belgische politiek. Elio en Joëlle, Joëlle en Elio. Vaak noemde zij Elio 'haar broer'. Hij noemde haar zijn 'vriendin', 'een ongelooflijke staatsvrouw', 'iemand die ik bewonder'. Het was irrationeel, hoger en verder dan de politiek.

Dat is voorbij.

Zondagnacht weigerde Di Rupo om zijn 'vriendin' te redden, toen de PS op het punt stond de jarenlange coalitie met cdH te verruilen voor een samenwerking met MR. Milquet heeft hem verschillende keren gebeld. "Ik ben niet op de hoogte. Wat gebeurt er in Brussel?", zei Di Rupo, de man die alles weet wat er gebeurt in Brussel. En plots was Milquet gedumpt in Brussel-stad.

Nochtans was alles op voorhand al geregeld. Milquet, schepen in Brussel, had een voorakkoord met de Franstalige socialisten. Met 5.040 voorkeurstemmen kwam ze met een gerust gemoed aan op de afgesproken plaats, waar PS-schepen Faouzia Hariche haar stond op te wachten. "De anderen komen zo", zei ze.

De anderen zijn PS-burgemeester Freddy Thielemans en zijn dauphin Yvan Mayeur, maar die laten zich daar de hele avond niet meer zien. In de plaats daarvan zitten ze aan tafel met de liberalen van MR. Thielemans is in zijn nopjes. Hij heeft 6.391 voorkeurstemmen, een pak meer dus dan Milquet. "Zijn gezicht veranderde toen hij dat ontdekte", zegt een PS'er. Omdat ze tijdens de campagne liep te vertellen dat ze burgemeester van Brussel wilde worden, werd ze voor Thielemans persona non grata. MR-boegbeeld Alain Courtois was de geschikte man om haar te vervangen in het schepencollege.

Terwijl Milquet nog naast Hariche staat krijgt ze telefoon van Thielemans. Die vertelt haar dat cdH de komende zes jaar in de oppositie zal zitten. Milquet gelooft haar oren niet. En ondanks verschillende pogingen van PS-voorzitter Lutgen en Milquet doet Di Rupo niets om Milquet te helpen. Ze raakt compleet gefrustreerd door zijn gedrag, want niet alleen voelt ze het verraad, maar ook de vernedering, de manier waarop ze door de PS behandeld wordt. Voortaan is ze lid van dezelfde club als Didier Reynders: mensen die Elio Di Rupo niet langer vertrouwen. Reynders heeft een hekel aan Di Rupo sinds hij de nauwe banden tussen hem en Milquet zag.

Di Rupo en Milquet, het is een lang verhaal. Toen ze nog beiden jonge politici waren hielpen ze elkaar binnen hun partij. Ze trokken vaak samen eropuit om een spaghetti te eten en Di Rupo nodigde haar uit als eregast bij het feestje van de Doudou in Bergen.

In 2007 weigerde Milquet deel te nemen aan een federale coalitie zonder Franstalige socialisten. "Tijdens elke pauze in de onderhandelingen stuurde ze nota's naar Di Rupo om hem op de hoogte houden", herinnert een onderhandelaar zich. Dat was het grootste nachtmerrie van Didier Reynders, Yves Leterme en Bart De Wever. Twee jaar later weigerde ze een Waalse regering met groenen en liberalen.

En Di Rupo heeft Milquet al verschillende keren geholpen. Toen ze voorzitter van jong-cdH werd in 2004 lanceerden de liberalen een operatie om zoveel mogelijk cdH-mandatarissen naar hun partij te halen. Zodra Di Rupo dat vernam belde hij meteen Milquet om haar te waarschuwen, ook al zat hij toen in Mumbai. Milquet kan de schade beperken en uiteindelijk trekt alleen Richard Fournaux naar de liberalen van Louis Michel.

Een liberaal: "Tja, dat is gewoon politiek. Di Rupo heeft al zijn rekeningen terugbetaald: cdH is lid van elke regering aan Franstalige kant."

De vriendschap tussen beiden was zo sterk dat ze voor een soort jaloezie zorgde bij de sterke vrouw van de PS, Laurette Onkelinx. "Vaak gaf Elio het laatste woord aan Joëlle", benadrukt men in de Wetstraat. Milquet en Onkelinx: dat zijn - samen met Anne Poutrain, de machtige bazin van de PS-studiedienst IEV - de drie vrouwen van Elio Di Rupo. "Samen vormen wij een driehoek die Elio beschermt tegen de aanvallen", vat een van drie samen.

De grote vraag is nu: wat zal de impact van de gebeurtenissen van zondagavond zijn op de federale regering, waarin Milquet minister van Binnenlandse Zaken is. Gisteren weigerde ze elke commentaar. "Ze is niet laf", zeggen haar vertrouwenspersonen. "Ze zal moedig voorwaarts trekken, ook zonder de steun van Elio."