Direct naar artikelinhoud

Het gezicht van 'generation jobless' is kwaad

Jong, getalenteerd en werkloos. Kwaad ook, want als het van Lauren Heeffer (25) afhangt gaat ze vandaag bij eurocommissaris Olli Rehn op tafel kloppen.

Germaanse en Europese studies, aangedikt met enkele relevante stages. Het cv van de 25-jarige Lauren Heeffer ziet er best indrukwekkend uit. "Toch ben ik nog steeds werkloos en moet ik schrapen om op het einde van de maand rond te komen. Zonder de steun van mijn ouders kom ik er niet."

Acht maanden ondertussen zoekt ze naar werk en zonder veel succes. "Ik mag regelmatig op gesprek en een paar keer zat ik zelfs bij de laatste twee. Maar als puntje bij paaltje komt, krijg ik de job niet. Een keer vonden ze me te ambitieus en gingen ze ervan uit dat ik daar nooit zou blijven, een andere keer hadden ze intern de job aan iemand beloofd. Het is frustrerend."

Laurens zoektocht naar een job ging niet onopgemerkt voorbij. Frustraties kregen vorm op een eigen blog, haar lezersbrief werd gepubliceerd in deze krant en ook in Terzake deed ze haar verhaal. Zelfs de Nederlandse pers trok aan haar mouw en NOS tekende haar getuigenis op als 'gezicht van de generation jobless'.

"Heel veel jongeren zitten in hetzelfde schuitje, maar de meesten durven er niet voor uitkomen. Het is een taboe. Op mijn blog is enorm veel reactie gekomen, vooral van lotgenoten. 'Je beschrijft hoe ik mij voel', 'Dit is enorm moedig.' Maar zelf durven ze er niet over spreken, uit vrees dat hun kansen op een job nog verder zullen slinken. Ik ken zelfs mensen die verzwijgen dat ze werkloos zijn of noodgedwongen een stage volgen."

Lauren zit inmiddels aan haar vierde stage. "Bij europarlementslid Said El Khadraoui volg ik de commissie economie en monetaire zaken. Erg interessant, want het is hier dat het Europees beleid steken laat vallen als het gaat over de jongerenwerkloosheid. Vorige week heb ik me echt kwaad gemaakt toen eurocommissaris Olli Rehn kwam verkondigen dat we 'voorzichtig moeten zijn en het begrotingspad niet mogen verlaten'. Dat is nonsens."

Vandaag geeft Rehn een persconferentie in Brussel. "Ik heb de woordvoerder gevraagd of ik enkele minuten met hem kan spreken. Ik wil hem duidelijk maken dat zijn beleid niet werkt. De strenge Europese maatregelen moesten oorspronkelijk de financiële markten kalmeren. Dat is gebeurd, nu moet Europa opnieuw investeren en de groei aanwakkeren. Gewoon om de begroting in orde te krijgen, riskeert Europa een sociaal bloedbad. Dat slaat toch nergens op? Zijn besparingsbeleid werkt niet. En als iets niet werkt, dan moet je het aanpassen. Dat is de basisles van bestuur."