Direct naar artikelinhoud

Gevraagd: mannen met baarden

Tweede speeldag in de Champions League en Anderlecht moet al winnen. Paars-wit is omgeven door twijfels. In wat kan omschreven worden als 'de match van de waarheid' tegen Olympiakos rekent John van den Brom op 'enthousiasme'. Op elf mannen met baarden.

Da Luz, Benfica. Olympia, Brugge. Astridpark, Lierse. Driemaal haalde RSC Anderlecht niet de norm, zozeer zelfs dat het (kenners)publiek vorige zondag aan de rust de ploeg uitfloot. Het voetbal van de jonge veulens verdient krediet, maar waar geen leeftijd of ervaring op staat, is een gezonde winnaarsmentaliteit. En dat miste John van den Brom in drie genoemde wedstrijden. Verliezen in de Champions League kan, maar verlies dan als echte mannen.

Geloofwaardigheid

Van den Brom begon het Europese avontuur, twee weken geleden in Lissabon, met steile ambities. Vanuit zijn Hollandse branie, en vanuit de hoopgevende zege tegen KV Mechelen - 5-0, weet u nog, die middag waarop Aleksandar Mitrovic de paars-witte wereld op zijn kop zette. Intussen staan club en coach weer met beide voeten op de grond. De ontnuchtering was groot.

Ineens mocht Van den Brom opnieuw van vooraf aan beginnen. Op zoek naar weer de juiste veldbezetting, naar weer de juiste invulling van de namen. Elke wedstrijd rekent hij op 'iets' dat de machine in gang zet - die magischedéclicdie sport zo onvoorspelbaar maakt.

Het kan zoveel zijn: een Gouden Schoen-prestatie van 'Mati' Suárez, goals van Mitrovic, de Europese ontbolstering van Dennis Praet, een clean sheet van zijn defensie - érgens, hopelijk, ligt de oplossing voor het jonge Anderlecht.

Eén element is evenwel noodzakelijk om de trein op het goede spoor te zetten. "Ik reken op enthousiasme bij mijn spelers", sprak Van den Brom gistermiddag tijdens zijn afsluitende persconferentie. Het mag duidelijk zijn: nóg eens zo'n apathische houding zoals in Lissabon en Brugge of zoals in de eerste helft tegen Lierse zal de Nederlander niet meer dulden. "We moeten willen winnen", aldus Van den Brom.

Rijpingsproces

Een strijdershart zal nodig zijn. Voor de punten en voor het imago van Anderlecht. Amper 16.000 toeschouwers worden in het Astridpark verwacht, vanavond. Het lijkt of de supporter de ploeg eventjes laat voor wat ze is - eerst weer wat geloofwaardigheid opbouwen. Anderlecht-Olympiakos is heus wel een match van de waarheid.

Met name, natuurlijk, om het sportieve parcours in de Champions League niet in gevaar te brengen. Als Anderlecht straks wil overwinteren in de Europa League is puntenverlies in eigen huis tegen rechtstreekse concurrent Olympiakos geen optie. De komende maanden concurrentieel blijven in de poulefase van de Champions League zou het rijpingsproces van de jeugd enkel ten goede komen.

Nieuwe kritiek en de eerste contouren van een crisis kunnen John van den Brom en zijn spelersgroep momenteel echt wel missen.

Anderlecht-Olympiakos Vanavond 20.45 uur op 2BE