Direct naar artikelinhoud

Lege stoel De Wever beheerst debat

Terwijl de regering tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement haar uiterste best deed om dezelfde lijn te vinden, speelde Bart De Wever van achter de coulissen de meerderheid weer netjes uit elkaar. Een makke oppositie zat erbij en keek ernaar.

Er komt geen brede eerste graad, geen eenheidsworst. Aan het eerste jaar verandert er niets ten opzichte van de huidige situatie. Het aso blijft bestaan. Geen enkele school wordt verplicht om het aanbod dat ze al jaren aanbiedt, te wijzigen. We kunnen dus zeggen aan alle ouders: als u dat niet wil, dan moet uw kind dit niet doen."

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet er gisteren geen twijfel over bestaan hoe hij het akkoord dat de Vlaamse regering de avond voordien sloot, interpreteert. De timing van De Wever was in principe perfect: het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement over de onderwijshervorming was in volle gang.

Alleen, De Wever uitte zijn mening niet in de plenaire vergadering, maar bij Linda De Win voor de camera's van Villa Politica. Ondanks het mantra dat de oppositie het hele debat door herhaalde - "Waar is Bart De Wever?" - liet de Antwerpse burgemeester, partijvoorzitter en ook nog steeds Vlaams parlementslid, zich in het halfrond niet zien.

Extra pijnlijk: binnen probeerde Kris Van Dijck, onderwijsspecialist van de N-VA, op dat exacte moment met alle macht iedereen ervan te overtuigen dat de hele meerderheid het akkoord op dezelfde manier interpreteert. Een akkoord waar hij oorspronkelijk mee over onderhandelde, maar uiteindelijk werd hij door zijn partij buiten de gesprekken gehouden. Een akkoord ook waarvan Van Dijck bepleitte dat zijn partij het loyaal zal naleven.

Wild gesticulerend

Het hoongelach op de oppositiebanken weerklonk luid. Ondertussen dronk De Wever zijn koffie, moederziel alleen in de cafetaria voor parlementsleden.

Het was niet de eerste keer in het debat dat de meerderheidspartijen zichzelf in de problemen brachten. Een uur of twee eerder onderbrak viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) de tussenkomst van Vlaams Belanger Wim Van Dijck om droogweg te stellen dat wie de tekst van het akkoord zou lezen, ziet dat er helemaal niets verandert in het eerste jaar van het secundair onderwijs en dat er in het tweede jaar net meer differentiatie zal zijn in plaats van verbreding.

Een bank hoger wisten minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) en zijn partijgenote Freya Van den Bossche niet waar ze het hadden. Terwijl Smet zeer ongemakkelijk op zijn stoel zat te schuifelen en Van den Bossche wild gesticulerend het woord probeerde te vragen, scandeerde het halfrond dat het Smet wel eens wilde horen.

"Eerst de versie van Geert Bourgeois, daarna de versie van Pascal Smet", besliste parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) tot groot ongenoegen van Bourgeois. "Uw opmerking kan best leuk zijn, voorzitter", klonk het onderkoeld, "maar er is maar één tekst en één versie." Waarna Smet de puntjes op de i zette en benadrukte hoe er inderdaad weinig verandert wat uren betreft, maar des te meer qua inhoud van de vakken en dat er op die manier wel degelijk sprake is van een verbreding. En Bourgeois, die bevestigde. "Er is geen enkel verschil tussen wat Pascal Smet zegt en wat ik zeg."

Lelijke trol

Hop, situatie gered. Want hoewel de bressen in de regeringsdefensie meters breed waren, slaagde de oppositie er niet in om de ploeg ook echt uit elkaar te spelen. Open Vld schoot zichzelf in de voet door haar onderwijsstandpunt de afgelopen dagen een metamorfose te laten ondergaan en kreeg zelfs geen applaus van de andere oppositiepartijen. Groen-fractieleidster Elisabeth Meuleman kende meer bijval. "Mijnheer de minister-president, u zou er waarschijnlijk in slagen om de lelijkste trol als een schone prinses te verkopen. Maar u staat hier met lege handen", fulmineerde ze, al kon ook haar tussenkomst de regering nooit in de problemen brengen.

Kregen de parlementsleden een duidelijke boodschap gisteren? Dat niet. Ondanks de stellige taal van minister-president Kris Peeters (CD&V) en van Pascal Smet dat de trein nu echt wel onherroepelijk vertrokken is, kwam er door de opvallende demarches van De Wever nooit een geloofwaardig antwoord op de vraag of deze hervorming ooit zal uitgevoerd worden.

Het feit dat N-VA het applaus van haar coalitiepartners niet bijtrad toen Jos De Meyer (CD&V) verkondigde dat "geen enkele partijvoorzitter dit akkoord nog zal kunnen tegenhouden", was veelzeggend.