Direct naar artikelinhoud

Explosie heteluchtballon eist achttien doden nabij Luxor

In Egypte zijn gisteren achttien buitenlandse toeristen om het leven gekomen bij een ongeval met een heteluchtballon. De gondel explodeerde nabij de zuidelijke stad Luxor nadat een gasleiding scheurde.

Volgens het Egyptische ministerie van Volksgezondheid kwamen negen Chinezen uit Hong Kong, vier Japanners, twee Fransen, twee Britten, een Hongaar die in het Verenigd Koninkrijkwoonde en een Egyptenaar om. Eerst was ook sprake van twee Belgische slachtoffers, maar die informatie bleek niet te kloppen. Slechts twee mensen overleefden de ramp, onder wie de piloot en een Brit, wiens vrouw omkwam.

De toeristen hadden boven de beroemde Vallei der Koningen de zonsopgang bekeken toen de piloot even voor 7 uur 's ochtends probeerde te landen in een suikerriet-veld. Bij dat manoeuvre moest hij aan een touw trekken om de ballon te stabiliseren. Daarbij scheurde een gasleiding en ontstond brand. De overlevenden sprongen vanop lage hoogte meteen uit de gondel, maar omdat niemand nog enige controle had schoot het gevaarte stuurloos de hoogte in. Meteen daarna vond de explosie plaats, ongeveer op 300 meter hoogte. Volgens de Egyptische staatsmedia maakten de inzittenden geen schijn van kans om te overleven. Ze zouden "gecremeerd" zijn in de verzengende vlammenzee. Eén Brits slachtoffer werd nog levend aangetroffen maar stierf ondanks een vijf uur durende operatie aan zijn opgelopen verwondingen.

Het is de eerste keer dat er in Egypte een ongeval plaatsvond met een heteluchtballon met dodelijke afloop. In 2008 en 2009 raakten wel toeristen gewond toen ballonnen tegen elektriciteitsmasten botsten.

De Egyptische minister voor Luchtvaartveiligheid reisde meteen naar Luxor af om het onderzoek te overzien. De ballonvaarten zijn erg belangrijk voor de toeristische industrie, die in het slop zit door aanhoudende straatprotesten door de aanhoudende politieke crisis die twee jaar geleden begon met de afzetting van president Hosni Moebarak.