Direct naar artikelinhoud

Renovatie van pakhuizenin Antwerpse Montevideowijkloopt vertraging op

De renovatie van de Montevideopakhuizen op het Antwerpse eilandje gaat minder vlot dan verwacht. Terwijl het ambitieuze project wacht op groen licht van Monumentenzorg is het uiteindelijke doel nog niet duidelijk.

"Door problemen in de ondergrond liggen de werken stil", zegt architect Chris Poulissen. "We moeten wachten op een finaal akkoord met Monumentenzorg." Ook Filip Smits, programmaleider van het Eilandje van de Stadsplanning Antwerpen, bevestigt dat er vertragingen zijn.

De Montevideomagazijnen zijn een stuk erfgoed op het Antwerpse eilandje. De gebouwen dateren van 1895 en zijn opgetrokken in typische industriële architectuur van de Antwerpse haven. Sinds 2001 zijn de pakhuizen beschermde monumenten. Binnen de hele transformatie van het Eilandje moet ook de Montevideowijk gerenoveerd worden.

Wat er precies met de pakhuizen zal gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. "Het zijn de definitieve kopers die de bestemming bepalen", zegt Poulissen. "Maar hoogstwaarschijnlijk worden het kantoren, woningen en commerciële ruimtes. Even was er sprake van een bowlingcomplex, maar dat plan is afgevoerd. Verder komt er ook een ondergrondse parking."

Daar stootte de architect op de problemen. "Er was sprake van grondvervuiling en problemen met de funderingen." Wanneer de werken opnieuw van start kunnen gaan, is niet duidelijk. Poulissen: "Het is wachten op Monumentenzorg. Al is vertraging bij dergelijke projecten niet zo ongewoon."

De werken zijn ambitieus. Behalve de renovatie van de pakhuizen komt er aan de kant van de Kattendijksluis een transparant kopgebouw. "De eerste fase, waarin we het zuidelijk deel van het eilandje aanpakken, moet tegen 2020 af zijn", zegt Smits.