Direct naar artikelinhoud

Essevee is verdeeld

Hoe lang blijft Patrick Decuyper nog de sterke man bij Zulte Waregem? Na de soap rond de stamnummers ligt hij opnieuw onder vuur door de heisa omtrent de aanvoerdersband. Voor een honderdtal misnoegde fans is het de druppel.

Zelfs een zege tegen buur KV Kortrijk kon de gemoederen niet bedaren. Ruim honderd supporters bleven tot een uur na de wedstrijd hun ongenoegen uiten. "Patrick buiten", klonk het. Het was overigens niet het enige spreekkoor aan het adres van Decuyper. "Patrick maakt de club kapot", "Zonder fans geen Essevee" en "We hebben schijt aan het beleid", zongen ze.

Tijdens de wedstrijd was het niet anders. Terwijl Dury, Hazard en De fauw meermaals applaus kregen, reageerde het thuispubliek zich af op de sterke man van Zulte Waregem. Om hun ontevredenheid kracht bij te zetten, waren er ook enkele spandoeken. Op één ervan stond: 'Ophoepelen domme clown', 'Grote dingen worden nooit door één persoon gedaan (Steve Jobs)', viel op een tweede te lezen.

Alsof dat alles niet duidelijk genoeg was, hadden sommige fans ook een A4'tje mee met daarop een verbodsbord op het hoofd van Decuyper en 'PDC Buiten'. Het speelde zich allemaal af in een grimmige sfeer, atypisch voor een avondje Zulte Waregem.

Voor een deel van de fans is de maat vol. Ze zijn hun vertrouwen kwijt in Decuyper en vinden dat hij de club moet verlaten na alles wat zich de voorbije maanden heeft afgespeeld. De concrete plannen over een verkoop van het stamnummer aan Antwerpen zorgde voor een eerste conflictsituatie.

"Of het vertrouwen nog te herstellen is? Ja. Dat is zelfs niet moeilijk. Op voorwaarde dat de fans goed geïnformeerd zijn", reageerde Decuyper. Hij deed dat veiligheidshalve in de spelerstunnel, want een paar meter verder stonden de supporters hem op te wachten. "Die heisa is jammer, maar ik begrijp dat enkele mensen ontgoocheld zijn na wat ze allemaal lazen. Het is normaal dat de fans mijn naam niet scandeerden, ze weten niet wat er gebeurd is."

Decuyper herhaalde nog eens zijn verhaal. "Normaal kan ik de onderhandelingen in mijn eentje voeren, omdat het alleen over de financiële kant van de zaak gaat. Er waren in het dossier van Hazard echter ook sportieve vragen. Ik ben de coach niet, dus betrok ik Dury bij de onderhandelingen. Hij heeft bepaalde vragen ingewilligd."

Dury wilde en mocht ook zaterdag niet reageren. De coach kreeg een aangetekende brief waarin staat dat hij geen commentaar mag geven op de aanvoerderskwestie. "Er is mij gevraagd om niet meer over 'die zaak' te communiceren. Ik heb te veel respect voor de club om daar tegen in te gaan", aldus Dury. "Maar dat Hazard zijn aanvoerdersband afstond, is het mooiste moment uit mijn carrière."

In tegenstelling tot de fans steunde de spelersgroep de felgeplaagde Decuyper. "Patrick is een gemakkelijk slachtoffer. Hij moet niet alle schuld krijgen, want hij had goede bedoelingen. Iedereen was blij dat Thorgan hier opnieuw stond. Er is gewoon slecht gecommuniceerd", vond De fauw. "Zowel Francky als Patrick hebben een fout gemaakt."

De aanvoerder werd bijgestaan door Mbaye Leye. "Het is fout van de supporters om constant naar Patrick te wijzen. Als er een beslissing wordt genomen, doet hij dat niet in zijn eentje. Patrick wil Zulte Waregem zo sterk mogelijk maken en probeerde de voorbije maanden alle spelers te houden. Die aanvoerdersband beloven was een manier om Thorgan nog een extra jaar te huren. Patrick deed dat in het belang van de club. Dit is dus zijn fout niet", benadrukte Leye. "Je mag ook niet vergeten dat Zulte Waregem vandaag zo ver staat omdat Patrick al veel voor deze club heeft gedaan."

Mooi gebaar

Karel D'Haene steunt zijn ploegmaats. "Het is niet correct dat Patrick nu alles over zich heen krijgt. Hij dacht in functie van de club en wilde de ploeg sterker maken door Thorgan weer naar hier te halen."

Hazard zelf besloot uiteindelijk de band toch aan De fauw te geven. "Het is voor iedereen beter dat Davy aanvoerder blijft", aldus Hazard. "Hij was tot nu toe altijd onze kapitein en hij heeft die rol perfect vervuld. Davy verdient het. Daarom nam ik deze beslissing, na overleg met mijn familie en manager."

Hazard lichtte eerst De fauw in over zijn besluit en daarna kreeg de spelersgroep het nieuws te horen. "Gelukkig heeft Thorgan zelf ook iets te zeggen", zei D'Haene opgelucht. "Het was een mooi gebaar. Trouwens, die vraag om aanvoerder te zijn kwam niet van hem."