Direct naar artikelinhoud

Journalisten 'Le Soir' dreigen met staking

De werknemers van Rossel & Cie, uitgever van de krant Le Soir dreigen met een staking. Wanneer de directie haar ingrijpende besparingsplan niet bijstuurt leggen ze vanaf 10 december het werk neer.

Op een algemene personeelsvergadering gisterenmiddag keurden alle werknemers, met uitzondering van één, een stakingsaanzegging goed. Dat betekent concreet dat de werknemers vanaf 10 december het werk kunnen neerleggen. "Het personeel verwerpt massaal het besparingsplan van de directie", laat Ricardo Gutierrez, journalist bij Le Soir en afgevaardigde van bediendevakbond SETCa weten. Dat besparingsplan werd vorige week aangekondigd. Het bedrijf wil het komende jaar 3 miljoen euro besparen. Een noodzaak volgens de directie, die wijst op de daling in de reclame-inkomsten. Die zouden met 5 procent dalen.

Le Soir heeft het trouwens niet alleen op de advertentiemarkt lastig. Volgens de laatste cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) gingen er het voorbije jaar dagelijks gemiddeld 75.866 exemplaren van de krant over de toonbank. Een daling met 3,8 procent tegenover het jaar voordien en de zoveelste rode cijfers op rij. Vijf jaar geleden werden er dagelijks nog 95.000 exemplaren van de krant verkocht.

De helft van de besparingen die de directie wil doorvoeren moet uit het terugdringen van de loonlasten komen. Voor het resterende anderhalf miljoen wil de directie op andere kosten beknibbelen. Hoeveel jobs het besparingsplan zal kosten, wil de directie nog niet kwijt, maar volgens de vakbonden gaat het om minstens 34 voltijdse jobs. Goed voor zowat 10 procent van het totale personeelsbestand. Naakte ontslagen wil de directie zo veel mogelijk vermijden. Vrijwillig vertrek en brugpensioen voor 55-plussers moet daar voor zorgen.

Maar dat is dus niet naar de zin van de vakbonden. "Het personeel leverde de voorbije jaren al herhaaldelijk inspanningen", zegt Gutierrez. "De voorbije 3,5 jaar is het personeelsbestand met maar liefst 20 procent gekrompen. Nu opnieuw in het personeel snoeien kan echt niet. Zeker omdat de groep positieve resultaten voor kan leggen."

Niet alleen Rossel & Cie moet trouwens besparen, ook moederbedrijf Groupe Rossel houdt volgend jaar de vinger op de knip. In totaal wil de groep in België voor 10 miljoen euro besparen. De regionale kranten van SudPresse, die ook tot de groep behoren, blijven echter buiten schot. Daar werden begin dit jaar al 35 werknemers aan de deur gezet.