Direct naar artikelinhoud

Kabila belooft arrestatie van 'The Terminator'

Na jarenlang aarzelen roept de Congolese president Kabila op de beruchte oorlogsmisdadiger Bosco Ntaganda alias 'The Terminator' te arresteren. Ntaganda, die tot gisteren generaal was in het Congolese regeringsleger, is momenteel spoorloos.

Onder zware internationale druk besloot Kabila recent toch Ntaganda te arresteren. Hij reisde daarvoor speciaal naar de Oost-Congolese stad Goma waar hij zijn intenties gisteren officieel aankondigde. "Ik wil Bosco Ntaganda arresteren want de bevolking wil vrede", verklaarde Kabila. De Congolese president is echter niet van plan de gezochte krijgsheer uit te leveren aan het Internationaal Strafhof. "Hij beging zijn misdaden in Noord-Kivu en Goma. Hij zal dan ook in Goma berecht worden." Groot probleem is wel dat Ntaganda momenteel spoorloos is.

Toen twee weken terug de eerste geruchten de ronde deden over een mogelijke arrestatie, begonnen Ntaganda-getrouwen een rebellie aan de Oegandese grens die op enkele dagen 15.000 mensen naar Oeganda joeg. De opstand zou nu onderdrukt zijn.

Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof Luis Moreno-Ocampo reageerde op het nieuws met de boodschap dat "Ntaganda gearresteerd moet worden in het belang en de veiligheid van de slachtoffers en de burgers van de hele regio."

Dat Kabila de zaak in een stroomversnelling bracht, heeft mogelijk te maken met het feit dat de reputatie van de Congolese president sinds de omstreden verkiezingen van 28 november 2011 zwaar onder druk staat. De arrestatie van Ntaganda zou dan ook een welkome PR-stunt zijn.

Al in 2006 vaardigde het Internationaal Strafhof in Den Haag een internationaal aanhoudingsmandaat uit tegen Ntaganda. Als rebellenleider in de provincie Ituri had hij zich in 2002 en 2003 schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Hij voerde het commando over etnische moordpartijen, waarbij duizenden mensen op weerzinwekkende wijze afgemaakt werden. Ooggetuigen vertelden hoe rebellen kelen oversneden en borsten openkliefden. Bij veel slachtoffers werden ingewanden uitgerukt waarna ze werden achtergelaten om dood te bloeden. Op 18 november 2002 was hij verantwoordelijk voor een massamoord in de goudmijnstad Mongbwalu, waarbij 800 mensen stierven.

Later vervoegde Ntaganda de CNDP-rebellen van Laurent Nkunda, die met de steun van Rwanda meerdere aanvallen lanceerden op het regeringsleger. Toen het CNDP een staakt-het-vuren afkondigde en werd ingelijfd in het regeringsleger, werd Ntaganda tot afschuw van velen tot generaal benoemd. De jongste jaren leidde hij in Goma een luxeleven. Zijn rebellen gedroegen zich als een leger binnen het regeringsleger en bleven zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden en grondstofplunderingen. Naar verluidt durfde Kabila hem niet te arresteren uit vrees dat Ntaganda met zijn strijders een nieuwe oorlog zou ontketenen.