Direct naar artikelinhoud

Gezocht: talentvolle veertiger met spoorervaring

Jo Cornu moet de NMBS dus weer op het juiste spoor krijgen. Kwaliteiten genoeg, maar zijn er nu echt geen valabele kandidaten binnen de NMBS te vinden die de pensioen-gerechtigde leeftijd niet overschreden hebben?

Eerst het goede nieuws: nadat de federale regering de voorbije maanden overuren maakte om een geschikte spoorbaas te vinden, toverde Johan Vande Lanotte nu een nieuw wit konijn uit zijn hoed amper enkele dagen nadat Frank Van Massenhove definitief afhaakte voor de job. Bovendien was Jo Cornu bereid de uitdaging aan te gaan voor een jaarloon van 290.000 euro, het afgesproken plafond.

Tegelijk zijn er flink wat kanttekeningen te maken bij de nieuwe spoorbaas: met zijn 69 wordt hij de oudste topman die de NMBS ooit gehad heeft. En hoewel Cornu een indrukwekkende staat van dienst kan voorleggen, onder andere bij Alcatel en Agfa Gevaert, heeft de man geen professionele ervaring in de spoorsector. Iets wat bezwaarlijk kan gezegd worden van de tien directeurs-generaal die vandaag bij de NMBS elk al een jaarloon van 290.000 euro opstrijken.

"Ook ik heb het hele spektakel de afgelopen maanden met stijgende verbazing zitten bekijken", zegt Patrick De Greve, algemeen directeur van de Vlerick Management School. "Wij zien hier jaarlijks honderden mensen de revue passeren in onze managementopleidingen en een aantal grote multinationals wordt geleid door Belgisch managementtalent, zoals Paul Bulcke bij Nestlé of Patrick De Maeseneire, ceo van Adecco. Ik denk dus niet dat je van een tekort aan managementtalent kan spreken in ons land.

Waarom zou je voor een bedrijf als de NMBS overigens op zoek moeten gaan naar een vijftiger of zestiger? Vaak zijn het net de mensen die al op relatief jonge leeftijd veel kansen hebben gekregen die achteraf de hoogste ogen gooien. Opleiding is één ding, maar kansen krijgen binnen een bedrijf is vaak net zo belangrijk. En als er vandaag dan echt geen managementtalent te vinden is binnen de NMBS-groep, dan is het hoog tijd dat ze werk maken van de uitbouw van een eigen talentacademie. Als je je toppers consequent extern rekruteert, moet je niet verbaasd zijn dat het talent in eigen rangen vroeg of laat afhaakt."

"Minstens even verbazingwekkend is de korte termijn waarin men nu weer met een nieuw wit konijn is komen aandraven. Het lijkt erop alsof de mensen die de knopen moesten doorhakken maar over een uiterst beperkt adresboekje beschikken en niet goed weten welk talent er op de markt rondloopt. In het voortraject waren er al headhunters ingeschakeld, wat is er met hun knowhow en studiewerk gedaan? Bovendien is het nog maar de vraag of de nieuwe topman - die totaal geen ervaring heeft in de sector - voldoende tijd zal krijgen om zich behoorlijk in te werken, met de spotlights van de media en de politiek op zich gericht."

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback gaf gisteren in het VTM-journaal toe dat de benoeming van de nieuwe spoorbaas een echte lijdensweg was geweest, maar volgens Tobback had de regering geen andere keuze meer na het afhaken van Frank Van Massenhove. "We konden onmogelijk opnieuw een ellenlange selectieprocedure opstarten", zei hij. "Misschien moeten we eens ophouden discussies te voeren over de procedure en het debat verleggen naar de inhoudelijke uitdagingen voor de nieuwe topman."