Direct naar artikelinhoud

Oppositie zet aanval in, Michel trotseert kritiek

Minister Galant (MR) kwam gisteren stevig onder vuur te liggen. Verschillende oppositiepartijen eisten haar ontslag. Premier Charles Michel (MR) nam haar in verdediging, maar speelde de netelige vragen over de veiligheid van de luchthavens door naar de onderzoekscommissie.

Hoewel het de mobiliteitsminister was wier lot onder een vergrootglas lag, was het premier Michel die de kritiek van de oppositie trotseerde. Galant zelf keek vanaf de tribunes gelaten toe.

Het weerhield de oppositie er niet van om frontaal de aanval in te zetten. "Denkt u dat de bevolking nog vertrouwen heeft in deze minister?", vroeg sp.a-fractieleider Meryame Kitir zich luidop af. Elke spreker van de oppositie eiste haar ontslag. "Envolez-vous et partez", zei Benoit Hellings van Ecolo. "Neem toch de vlucht en stap op."

Michel viel zijn minister niet af, maar zette haar niet volledig uit de wind. Hij gaf toe dat er nog heel wat vragen over de veiligheid op de luchthaven onbeantwoord blijven. De onderzoekscommissie naar de terreuraanslagen moet die antwoorden bieden. "Ministers moeten niet bang zijn voor de waarheid", zei Michel. "De veiligheid van de luchthaven is uiterst belangrijk voor ons."

Galant lag onder vuur nadat eerder deze week aan het licht was gekomen dat de Europese Commissie zich kritisch had uitgelaten over de veiligheid op de Belgische luchthavens. Daar kwam nog eens de kritiek van Laurent Ledoux bij. De voormalige topman van de FOD Mobiliteit zei dat hij de minister herhaaldelijk heeft gevraagd om extra personeel en middelen voor de luchthavenveiligheid.

Vooral Groen en Ecolo trokken fel van leer. De groene fractie schermde nog voor het debat begon met nieuwe gelekte documenten. Die moesten bewijzen dat Galant van haar administratie wel degelijk officieel de vraag kreeg om extra geld voor de veiligheid van de luchthavens.

Maar toen was al duidelijk dat dit niet de zwanenzang zou zijn voor Galant. Volgens de meerderheidspartijen waren de groene documenten een erg magere bewijslast. Ook hadden zowel haar partijvoorzitter Olivier Chastel als haar coalitiepartners hun steun al uitgedrukt.

Haar hachje leek gered, maar toen het debat over de veiligheid in de luchthaven al lang achter de rug was, doken er alsnog nieuwe bezwarende documenten op. Groen vroeg haar en de premier nog ter verantwoording in het parlement, maar zij gingen niet in op die vraag.