Direct naar artikelinhoud

Heeft Van Themsche u diep genoeg doen nadenken, meneer Dewinter?

Suzanne Van Well woont in Antwerpen. Ze is de oma van Luna, die door Hans Van Themsche werd doodgeschoten.

Meneer Dewinter, ik lees uw lang interview in De Morgen en ik ervaar het niet als "het laatste bastion dat valt", eerder als een duidelijk informatief interview wat ik van mijn krant verwacht (DM 21/5). Wat u hier zegt, zegt u al jaren en ook wat ik denk, en zeg, denk ik al jaren. Daarom wil ik graag reageren op enkele van uw uitspraken.

Het cordon médiatique hebt u ervaren "als een groot onrecht". Dit lijkt me aannemelijk. "Die boycot heeft ons toegelaten om voluit de rol van outcast en outlaw te spelen." Dat de slachtofferrol uitspelen werkt, weet iedereen. Ze wekt gegarandeerd sympathie, niet het minst bij mensen die zichzelf zien als outcast of slachtoffer. Dit is wat IS nu ook gebruikt om jongeren tot radicaliseren aan te zetten. Het is een erkende succesformule.

"Als je verketterd wordt maar de goedkeuring krijgt van de kiezer, is dat een soort vrijspraak." De logica hierachter is fout. Succes levert geen bewijs voor kwaliteit. Het bewijst alleen dat de boodschap handig werd gebracht en goed is aangepast aan het geviseerde publiek. Dat Coca-Cola de meest verkochte softdrink ter wereld is, zegt toch ook niets over hoe lekker of gezond hij is?

U spreekt tegen dat uw discours jarenlang de maatschappelijke sfeer heeft verziekt. Integendeel, klinkt het, als uw discours was gevolgd, dan hadden we vandaag niet "de problemen die iedereen kent". Maar de problemen van vandaag zijn het gevolg van de dramatisch complexe wereldsituatie die wij zeker niet eenzijdig vanuit onze lokale politiek kunnen veranderen, en vloeien voort uit het op veel plaatsen gangbare denken, zoals ook door u gepromoot, dat wij de maatschappij moeten opdelen in 'wij' en 'zij'. Dat soort denken moedigt het salafisme aan en heeft uw partij (en haar bondgenoten) steeds aangemoedigd. Dat dit een gevaarlijke denkpiste is bewijzen de vele conflicten wereldwijd.

"Na de affaire-Van Themsche heb ik getwijfeld. Die man behoorde tot onze politieke familie." Ja, de affaire-Van Themsche kwam voor uw partij erg ongelegen en heeft u vast aan het denken gezet. Maar kennelijk vindt u dat u zichzelf niets te verwijten heeft, omdat Hans Van Themsche onevenwichtig was. Of dit waar is, moet nog worden bewezen. Een ontredderde jongeman ging door het lint. Totale ontreddering is één zaak, maar "straten schoonmaken en er vreemdelingen uit doen verdwijnen" (lees: vermoorden) is mijns inziens toch gevoed door het discours en de opmerkingen die de kleine Hans op feestjes en barbecues heeft gehoord, en de wat grotere Hans in pamfletten heeft gelezen.

U verdedigt uw stellingen als 'oplossingen' voor een probleem. Realistische oplossingen hebben wij nog niet gehoord. U hebt het voordeel dat u nooit deelnam aan de regering en dus nooit hoefde te erkennen dat uw 'oplossingen' niet realistisch zijn.

En dan nog enkele algemeenheden die wij vaak van u te horen krijgen: "Wij hadden van meet af aan de vreemdelingen moeten duidelijk maken dat zij terug moesten." U gaat hier voorbij aan het feit dat migratie van alle tijden is, en dat alle grote naties groot werden dankzij inmenging en invloeden van andere culturen.

"De islam is de oorsprong van alle kwaad." Van elke religie zijn de extreme vormen gevaarlijk. Het katholicisme is bijvoorbeeld ook niet te herleiden tot het IRA.

Extremisme bestrijden kan en moet gebeuren door samenwerking van alle mensen van goede wil. In België zijn dat alle burgers die onze grondwet respecteren, onze sociale overeenkomsten aanvaarden en willen meewerken aan de opbouw van een gezonde maatschappij. Dat zijn België katholieken, protestanten, joden, moslims, niet-gelovigen en anderen. Dat is de realiteit. Angst en haat prediken zal deze realiteit niet veranderen.