Direct naar artikelinhoud

Catalanen staan allicht voor nieuwe regionale verkiezingen

De inwoners van de Spaanse deelstaat Catalonië moeten waarschijnlijk al op 6 maart opnieuw naar de stembus voor regionale verkiezingen.

De verkiezingen, de vierde keer in zes jaar tijd, zijn nodig, omdat uittredend regiopremier Arthur Mas geen steun krijgt van de kleinere coalitiepartner CUP.

Mas gaf CUP nog even de tijd om zich achter hem te scharen door te zeggen dat hij pas maandag verplicht is verkiezingen uit te schrijven.

Waarnemers achten de kans klein dat er nog een oplossing uit de bus komt, waardoor 'de meest waarschijnlijke datum voor de verkiezingen 6 maart is', zegt Mas.

De kleine antikapitalistische en eurokritische nationalistische partij CUP besliste zondag na drie maanden onderhandelen om definitief nee te zeggen tegen de figuur van Mas als premier. Diens lijst Junts pel Sí blijft aan zijn kopman vasthouden en is niet van plan hem op te offeren om zo een regering mogelijk te maken die de onafhankelijkheid van de deelstaat moet uitwerken.

Junts pel Sí behaalde bij de verkiezingen op 27 september 62 zetels met de belofte een proces in gang te zetten voor onafhankelijkheid van de rijke Spaanse regio. Die zetels volstonden niet om een meerderheid te behalen in het 135 zetels tellende parlement, en Mas zag zich verplicht te onderhandelen met CUP, dat tien zetels heeft. Ideologisch liggen de twee partijen echter mijlenver uit elkaar, maar vooral de figuur van Mas was voor de uiterst linkse partij onaanvaardbaar. Zij vinden dat rond hem te veel een sfeer van corruptie hangt.