Direct naar artikelinhoud

Te koop: woning, graffiti inbegrepen

Een cohousingproject in Gent heeft een extraatje om mee uit te pakken: graffiti van de inmiddels bekende naam ROA. Gat in de markt? 'De doorsnee koper die ik ken, zal niet geïnteresseerd zijn.'

In de voormalige Malmarfabriek naast het Bijgaardepark in Gent komt binnenkort het cohousingproject Bijgaardehof. In het voormalige fabrieksgebouw worden vijftig wooneenheden ondergebracht met een gemeenschappelijke tuin voor de bewoners.

Naar originele kunst om aan de muur te hangen moeten de toekomstige bewoners alvast niet meer op zoek. Volgens de stad Gent maakt de graffiti deel uit van de Gentse cultuur. De stad is dan ook van plan om de graffitikunst van ROA zoveel mogelijk te behouden en te integreren in de nieuwe huizen. Gentenaar ROA beschouwde de oude fabriek als één groot canvas waarop hij naar hartenlust kon oefenen, waardoor het gebouw volhangt met zijn reuzegrote werken.

Voor wie geïnteresseerd is, nog dit: vastgoedspecialist Jan Jassogne is niet overtuigd van de meerwaarde van de graffiti. "Integendeel. De meeste mensen zien graffiti net als een meerkost. Ofwel omdat ze het verwijderd willen zien, ofwel omdat het onderhouden moet worden. Sowieso zal het na een aantal jaren verkleuren." De afgevaardigd bestuurder van het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelijkers (BIV) meent niet dat het sneller verkocht zal worden. "De doorsnee koper die ik ken gaat niet geïnteresseerd zijn. Wat niet wil zeggen dat niemand dat is. Ik kan me voorstellen dat dit binnen een nichemarkt wel interessant kan zijn."