Direct naar artikelinhoud

Unizo verwijst lijst zware beroepen naar prullenmand

Unizo verwerpt de lijst van zware beroepen. 'Want te moeilijk en te weinig objectief.' De zelfstandigenorganisatie wil voor elke persoon afzonderlijk oordelen of die aan de vereisten voldoet.

Momenteel kunnen werknemers die lang genoeg hebben gewerkt nog op 62 jaar met vervroegd pensioen. Tegen 2019 wordt dat 63 jaar. Alleen wie een zwaar beroep uitoefent, zal vroeger kunnen stoppen met werken.

Wat een zwaar beroep is? Daar buigt het Nationale Pensioencomité zich momenteel over. Een aartsmoeilijke discussie. En erg gevoelig. Want wie raakt aan een uitzonderlijke pensioenregeling, stapt op zere tenen. Dat toonde de staking van de luchtverkeersleiders op Zaventem vorige week nog aan.

De regering hoopt dat de sociale partners - voor de zomer - een akkoord vinden over een lijst met zware beroepen.

Maar Unizo stapt daar nu van af. "Een lijst is te moeilijk", klinkt het bij de zelfstandigenorganisatie. "En te weinig objectief. Iedereen vindt dat hij een zwaar beroep heeft. Een lijst is ook bijna een politieke onderhandeling, want veel hangt af van het lobbywerk van bepaalde beroepen. Zij die niet luid roepen, worden vergeten. Binnen één beroepsgroep zijn er ook flinke verschillen in zwaarte van werk. Niet iedereen in de bouw of bij de politie heeft noodzakelijk een fysiek of psychisch zware job. Een lijst is bovendien stroef: ze evolueert niet mee met de realiteit."

Unizo gooit het roer dan ook om. De organisatie wil niet werken met lijsten of algemene criteria. "We willen naar elke persoon afzonderlijk kijken", klinkt het. Maar die zal aan strikte voorwaarden moeten voldoen. Wil je vroeger stoppen met werken? Dan moet je aantonen dat je door een fysiek of psychisch probleem je job niet langer kunt uitoefenen. Het gewoon niet meer zien zitten, zal niet volstaan. Een attest van de huisarts evenmin. Unizo denkt aan officiële commissies die onderzoeken of iemand zijn huidige job nog kan uitoefenen. Bij een njet, wordt eerst gekeken of die persoon geen andere job kan uitoefenen. 'Heroriëntering' heet dat met een duur woord. De overheid moet daarbij helpen.

Voldoende werkjaren

Zijn de capaciteiten te beperkt of is de economische situatie er niet naar, dan pas val je in het stelsel zwaar beroep. Belangrijk: Unizo legt de leeftijdslimiet op 60 jaar. Wie jonger is, zal er zich dus niet op kunnen beroepen. En je moet voldoende werkjaren op de teller hebben. Wat voldoende is? "Nog niet beslist. Maar je moet genoeg hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid."

Of de vakbonden dit voorstel zullen smaken, is zeer de vraag. Zij willen zoveel mogelijk beroepen als zwaar beroep laten opnemen.