Direct naar artikelinhoud

Genk heeft tweede landstitel in zicht

Handig, vijf uur later aftrappen dan je grootste concurrent. Om kwart voor vijf gistermiddag wist Racing Genk wat het 's avonds moest doen: winnen tegen Moeskroen stond gelijk aan drie punten voorsprong op Club Brugge, dat niet verder kwam dan een gelijkspel tegen RWDM. En een stevige optie op een tweede landstitel. Het Limburgse fusiegeweld ontgoochelde niet. De champagne mag alvast koel gezet worden.

Genk

Eigen berichtgeving

Peter Goris / Frank Buyse

Er stonden twee enigszins gehavende ploegen aan de aftrap in een uitverkocht Fenixstadion. Racing Genk moest de geschorste Koen Daerden missen. Hij werd op de linkerflank vervangen door Marco Ingrao, een 19-jarige Italiaanse Belg, twee jaar geleden overgenomen van Tilleur. Bij Moeskroen ontbraken de geschorste Teklak en topscorer Marcin Zewlakow. In hun plek kwamen respectievelijk Jean-Philippe Carlet, eigen talent, en Zoran Ban, vorig seizoen nog de gebeten hond bij Genk.

De eerste twintig minuten kwamen traag op gang, met twee ploegen die een langgerekt rondje 'aftasten' inlasten. Genk had het moeilijk om de opening te forceren. Een erg glad veld zorgde al te vaak voor storende glijpartijen. Maar vooral Moeskroen hield de rangen stevig gesloten, speelde erg hoog met vroeg stoorwerk. De balans van de beginfase was dan ook snel gemaakt: wat pseudo-dreigen van beide kanten maar geen enkele uitgespeelde kans.

Even voor het halfuur kwam Moeskroen, sowieso al zeker van Europees voetbal en eigenlijk dus niets meer te winnen of te verliezen, meer en meer in de wedstrijd. Eerst zeilde een halve omhaal van een geprikkelde Ban nipt naast. Een vijftal minuten later kreeg Martic op hoekschop een uitstekende kopkans, zijn bal scheerde de dwarslat.

Genk probeerde wel, maar miste dat tikkeltje extra dat de afgelopen weken en maanden wel de doorslag gaf. Op het middenveld haalden Skoko en Thijs amper hun rendement, de jonge nieuwkomer Ingrao stak zich op links te veel weg om Daerden te doen vergeten en vooraan liep een nochtans bedrijvige Sonck zich net iets te vaak vast en viel Dagano in de eerste plaats op met slordige passes. Het gevolg liet zich raden: wel kansen, maar de laatste pass die telkens net iets te onzuiver was, de inschuivende voet telkens net iets te laat.

Even voor rust dan toch dé kans voor Genk om met een enigszins gerust hart de kleedkamer op te zoeken, maar Dagano verprutste alleen voor doel het inzenden van Ingrao. De Genkse frustratie werd seconden later compleet. Grégoire kreeg van op links veel tijd om aan te leggen en kromde de bal mooi over Moons in de verste hoek.

Sloeg de eerste helft, vooral voor de thuisploeg, wat tegen, de tweede helft had heel wat meer te bieden. Een sneller en gretiger Genk trok resoluut ten aanval, Moeskroen moest gaten laten. Na tien minuten met succes. Vidovic verkeek zich op een bal van Skoko; Sonck profiteerde, sneed mooi naar binnen snijden en knalde laag binnen. Opnieuw tien minuten later werd de scheve situatie helemaal rechtgezet. En opnieuw via Sonck. Besengez trok pal op de strafschopstip de aandringende topscorer neer, Bernd Thijs schoot de strafschop droog binnen.

Het Fenixstadion eindelijk in lichterlaaie. De wedstrijd volgde. Moeskroen wist aanvankelijk nog stevig aan te klampen: een afstandsschot van Dugardein botste over Moons maar de dwarsligger bracht redding. Een plots wel ontketenend Genk was amper aangeslagen, zette zich opnieuw in een hogere versnelling. Chatelle kwam alleen voor Vandendriessche, maar de derde doelman van de nationale ploeg ging gevat plat. Een pegel van Sonck vanop zo'n twintig meter werd door Vandendriessche mooi uit doel geranseld. En even later moest de Moeskroen-goalie opnieuw ingrijpen op een scherp schot van Ingrao.

Moeskroen kreunde, maar bleek niet van plan de overwinning zomaar cadeau te doen. Veel verder dan enkele prikken kwam het echter niet. Tien minuten voor tijd zette Genk de verdiende kroon op het werk. Perfecte voorzet van Wamfor, aflegger met het hoofd van alweer Sonck en Dagano mocht simpel binnenschuiven. Genk helemaal bevrijd.

En klaar om het kampioenenfeest in te zetten. Met drie punten voorsprong en nog maar twee wedstrijden te gaan, kan de titel Genk nog moeilijk ontglippen. Als Brugge volgende week punten laat in Sint-Truiden kan het titelfeest zelfs al ingezet worden op Westerlo.

Genk - Moeskroen3-1

Toeschouwers: 23.000 Scheidsrechter: Ver Eecke Genk: Moons, Wamfor, Leenders, Zokora, Roumani, Chatelle (90' Theelen), Thijs, Skoko, Ingrao (87' Beslija), Sonck, Dagano. Moeskroen: Vandendriessche, Charlet, Vidovic, Besengez, Mi. Zewlakow, De Vleeschauwer, Dugardein, Martic, Gregoire, Mpenza, Ban. Doelpunten: 42' Grégoire (0-1), 55' Sonck (1-1), 63' Thijs (pen., 2-1), 70' Dagano (3-1).