Direct naar artikelinhoud

Chauffeur Jan Jambon racet over autostrade

Een bestuurder heeft met zijn dashcam gefilmd hoe de auto van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) twee weken geleden veel te snel reed op de E313. De Audi haalde snelheden tot 150 kilometer per uur.

Maandagavond 11 april, iets voor 23 uur. Binnenlandminister Jan Jambon is onderweg van Hasselt naar Antwerpen. Hij gaf wat vroeger op de avond een lezing op een bijeenkomst van het Vlaams Netwerk voor Ondernemingen (Voka). Terwijl hij op de achterbank nog wat zit te werken, rijdt zijn chauffeur hem met zijn Audi A8 naar huis via de E313. Het is op die snelweg dat een andere bestuurder opmerkt dat de luxewagen - met verkorte nummerplaat A4 - veel te snel rijdt. Hij beslist de wagen te volgen terwijl zijn dashcam alles filmt. Op die beelden is achteraf duidelijk te zien dat de chauffeur ter hoogte van Wommelgem snelheden haalt tot zeker 150 kilometer per uur. Nochtans is de snelheid er beperkt tot 120 kilometer per uur. Als de snelheidsbeperking wat later op de reisweg zakt tot 100 kilometer per uur, haalt de wagen van de minister nog gemiddeld 130 kilometer per uur. Nog steeds veel te snel. Bovendien was het wegdek gevaarlijk nat door de regen.

Voorbeeldfunctie

De N-VA-politicus bevestigde gisteren dat het om zijn wagen ging. "Het is duidelijk: je ziet dat mijn chauffeur te hard rijdt. Dat valt voor mij op geen enkele manier goed te praten. Hier zijn geen excuses voor", liet hij weten via zijn woordvoerder.

Na het zien van het filmpje werd de bewuste chauffeur op het matje geroepen. Hij kreeg een ernstige waarschuwing. "Mijn chauffeur is in de fout gegaan. Ik heb nog eens herhaald dat ik niet wil dat de verkeersregels worden overtreden. Zo'n gedrag wordt niet getolereerd. Ik heb een voorbeeldfunctie en ben me daar 100 procent van bewust. Verkeersveiligheid is voor mij enorm belangrijk." Mocht de politie en het parket de zaak verder onderzoeken, wil Jambon meewerken. "Ook al is dit geen officiële vaststelling, toch wil ik mijn medewerking zeker verlenen."

Of het ook effectief tot een zaak komt voor de politierechtbank - waarin de chauffeur van Jambon wordt veroordeeld - is erg twijfelachtig. Dat zegt de Leuvense politierechter Kathleen Stinckens. "Niet omdat het om de auto van de minister gaat, maar wel omdat je ernstige vragen kunt stellen bij de betrouwbaarheid van zo'n filmpje. Net daarom werken politiediensten met geijkte meettoestellen. Als rechter springen we dan ook enorm omzichtig om met dit soort zelfgemaakte beelden, voor we besluiten trekken."

Mocht de wagen van Jambon effectief door de politie zijn geflitst aan 150 kilometer per uur waar hij 120 mocht, dan riskeerde de chauffeur bovendien maar een minnelijke schikking van 115 euro. Pas als hij meer dan 40 kilometer te snel reed, mocht hij in de politierechtbank een fikse geldboete en een rijverbod verwachten.